Πρόσωπα της Παρασκευής

Η νεαρή σκηνοθέτις Εμιλυ Λουίζου μετέφρασε και σκηνοθέτησε στο Λονδίνο την «Τρωάς» του Δημήτρη Δημητριάδη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου στο Camden του Λονδίνου – ανήμερα των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ημερομηνία αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς το έργο του Δημητριάδη χρησιμοποιεί τον Τρωικό Πόλεμο σαν σύμβολο για να μιλήσει για τον πόλεμο ως ασταμάτητη καταστροφική μηχανή ανά τους αιώνες. Η παράσταση της Εμιλυ Λουίζου (φωτ.) ήταν sold-out και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς.
(…) Παρελθόν αποτελεί ο πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο καταξιωμένος σολίστας διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής επί εννέα χρόνια και παραιτήθηκε μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ να προκηρύξει διαγωνισμό για τη θέση του. Ας ευχηθούμε ο νέος διευθυντής να εργαστεί χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις στο δύσκολο έργο του.
(…) Η Αμερικανίδα συγγραφέας Σίγκριντ Νούνεζ για το βιβλίο της «The Friend» κέρδισε το National Book Award, που απονέμεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε επίσης η Ιζαμπέλ Αλιέντε για τη συνολική προσφορά της. Η Αλιέντε είναι η πρώτη ισπανόφωνη συγγραφέας που λαμβάνει το βραβείο, το οποίο έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, στους Τζον Απντάικ, Τομ Γουλφ κ.ά.