Ερευνα: Μετά τα 30 επέρχεται η πραγματική ενηλικίωση

Ερευνα: Μετά τα 30 επέρχεται η πραγματική ενηλικίωση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ενηλικιωθούν πλήρως πριν τα 30 τους έτη ισχυρίζεται νέα έρευνα νευροπεπιστημόνων που επικαλείται σε άρθρο του το βρετανικό δίκτυο του BBC, 

Επιστήμονες που εξετάζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και το νευρικό σύστημα κατέληξαν ότι η ηλικία ενηλικίωσης διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. 

Παρόλο που στη Βρετανία, όπως και στην Ελλάδα, ενήλικας θεωρείται ένα άτομο που έχει κλείσει τα 18 του χρόνια, έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα στην ηλικία των 18 εξακολουθούν να υφίστανται αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουυν ότι οι αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο είναι πιθανό ακόμη και να αναπτύξουν διαταραχές ψυχικής υγείας.

«Αυτό που πραγματικά λέμε είναι ότι ο ορισμός του πότε "μετακινείτε" κανείς από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή φαίνεται όλο και πιο παράλογος», υπογραμμίζει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ, Πίτερ Τζόουνς, ενώ προσθέτει ότι ουσιατικά πρόκειται για μια «πολύ ξεχωριστή και λεπτή  μετάβαση η οποία πραγαμτοποιείται μετά τη τρίτη δεκαετία».  

Υποθέτω ότι συστήματα όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το νομικό σύστημα το καθιστούν βολικό για τον εαυτό τους, έχοντας ορισμούς. 

Οταν φτάσεις τα 18, μπορείς να ψηφίσεις, να αγοράσεις αλκοόλ, να πάρεις δάνειο, ενώ είσαι ενήλικας ακόμη και απέναντι στον νόμο. «Υποθέτω ότι αυτό είναι βολικό για τη λειτουργία διάφορων συστημάτων, όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το νομικό σύστημα», προσθέτει ο καθηγητής. 

Ρηξικέλευθη είναι και η άποψη του καθηγητή Τζόουνς ότι πεπειραμένοι ποινικοί δικαστές πρέπει να αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν 19χρονο εναγόμενο και έναν «σκληρό εγκληματία» που βρίσκεται στα τέλη της δεκαετίας των 30. 

«Δεν υπάρχει παιδική ηλικία και στη συνέχεια ενηλικίωση. Οι άνθρωποι είναι σε μια πορεία, σε μια τροχιά», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Κέιμπριτζ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT