Σχέση κοιλιακού λίπους και άνοιας

Σχέση κοιλιακού λίπους και άνοιας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη κοιλιά, κατά την τρίτη ηλικία, δεν είναι μόνο ακαλαίσθητη αλλά πιθανώς να υποδεικνύει αυξημένη προδιάθεση για την εμφάνιση γεροντικής άνοιας. Μία νέα κορεατική  μελέτη, η πρώτη που  εξετάζει την πιθανή σχέση μεταξύ περιφέρειας της μέσης των ηλικιωμένων και της άνοιας, υποδεικνύει ότι η περιφέρεια της μέσης «αποκαλύπτει» ακριβέστερα τα επίπεδα λίπους του οργανισμού συγκριτικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων.  Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Obesity».

«Για όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη γηριατρική, την παχυσαρκία και την άνοια, η έρευνα αυτή δίνει έμφαση στην περιφέρεια της μέσης ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας που σχετίζεται με την παχυσαρκία», είπε ο Χάι Τζιν Γιου, συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκούρο της Κορέας.  Η νέα έρευνα συνέλεξε στοιχεία για 872.082 ηλικίας 65 ετών και άνω που συμμετείχαν σε διαγνωστικές εξετάσεις για άνοια το 2009. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες που φανέρωσαν την ηλικία τους και τις καθημερινές τους συνήθειες (το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα σωματικής άσκησης αλλά και την οικονομική τους κατάσταση). 

Μετρήθηκαν επίσης ο ΔΜΣ, το βάρος σε κιλά και η περίμετρος της μέσης στο στενότερό της σημείο κατά την ελάχιστη αναπνοή. Επειδή ο ΔΜΣ στην ύστερη ενήλικη ζωή μπορεί να επηρεάζεται από άλλες παθήσεις, οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Συννοσηρότητας Charlson σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν δεν είχαν καμία συννοσηρότητα ή αν είχαν από μια και πάνω συννοσηρότητες, αν δηλαδή, νοσούσαν και από άλλες ασθένειες.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η περίμετρος της μέσης τους ήταν πάνω από 90 εκ. για τους άνδρες και πάνω από 85 για τις γυναίκες παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας ανεξαρτήτως των άλλων παραγόντων (ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, λειτουργία του ήπατος και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής). Παράλληλα φάνηκε ότι αυτοί που ήταν λιποβαρείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή