ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εισπνεόμενη πρωτεΐνη ενισχύει την άμυνα ασθενών στον κορωνοϊό

Εισπνεόμενη πρωτεΐνη ενισχύει την άμυνα ασθενών στον κορωνοϊό

Κλινική έρευνα στη Βρετανία φέρεται να δείχνει ότι μια μορφή εισπνεόμενης πρωτεΐνης ενισχύει τόσο το ανοσοποιητικό των ασθενών με κορωνοϊό ώστε μειώνει κατά 79% τον αριθμό όσων χρειάζεται να μπουν σε αναπνευστήρα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των κλινικών μελετών που ανακοίνωσε η εταιρία Synairgen, με έδρα το Σαουθάμπτον της Αγγλίας, η θεραπεία που ανέπτυξε χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Ιντερφερόνη Βήτα. Πρόκειται για ουσία που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρώντας στη μόλυνση από ιό.

Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση διά της εισπνοής στους ασθενείς, φθάνοντας κατ' ευθείαν στους πνεύμονες, τον στόχο δηλαδή του κορωνοϊού, ώστε να τονώσει τη δημιουργία αντισωμάτων εκεί για την άμυνα προς τον ιό.

Τα ευρήματα των κλινικών ερευνών φαίνονται εντυπωσιακά και μένει να επιβεβαιωθούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΒC, καθώς δείχνουν  σημαντικό περιορισμό των επιδεινούμενων περιστατικών Covid-19, ενώ καθίσταται δύο έως τρεις φορές πιθανότερο οι ασθενείς να συνέλθουν εντελώς, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία βιοτεχνολογίας.

Η ανακοίνωση της Synairgen έκανε λόγο και για «πολύ σημαντική» μείωση των φαινομένων δύσπνοιας για όσους ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία αυτή, ενώ ο μέσος όρος νοσηλείας όσων έφεραν τον ιό μειώθηκε σε έξι μέρες από τον γενικό μέσο όρο των εννέα ημερών.

«Πραγματικά δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά,» δήλωσε στο ΒΒC ο διευθυντής της Synairgen, Ρίτσαρντ Μάρσντεν.

Πηγή: ΒΒC