Το κρύο δεν μας επιτρέπει να παχύνουμε

Το κρύο δεν μας επιτρέπει να παχύνουμε

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρύο δεν είναι μόνο καιρός για δύο, αλλά μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την καλλίγραμμη σιλουέτα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ολλανδών επιστημόνων, κομβικό ρόλο στην αύξηση των κιλών και τη διόγκωση της περιφέρειας διαδραματίζει η κεντρική θέρμανση. Ειδικότερα, οι Ολλανδοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό των κατοικιών, γραφείων και νοσοκομείων, μπορεί να μας παρέχουν ευδαιμονία, αλλά ταυτόχρονα σημαίνουν ότι ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη να κάψει θερμίδες για να ζεσταθεί. Οι επιστήμονες του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ λένε ότι η ιδανική θερμοκρασία χώρου είναι οι 19 βαθμοί Κελσίου. Βέβαια, πολλοί επιστήμονες αντιλέγουν ότι η χαμηλή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους θα μας στρέψει προς την κατανάλωση περισσότερης τροφής.

Η ολλανδική θεωρία για τη «δίαιτα του θερμοστάτη» δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Trends in Endocrinology and Metabolism και βασίζεται στην ενεργειακή ισορροπία.

Είναι γνωστό ότι κερδίζουμε κιλά όταν προσλαμβάνουμε με την τροφή μας περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε με τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

Οπως αναφέρει το πόρισμα των Ολλανδών ερευνητών, ο κόσμος περνάει το 90% του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή μειώνουμε ή αυξάνουμε τη θερμοκρασία τους προκειμένου να νιώσουμε πιο άνετα, ελαχιστοποιώντας έτσι τη δαπάνη ενέργειας που κάνει ο οργανισμός μας προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία σώματος. Ετσι η πλάστιγγα της ενεργειακής ισορροπίας κλίνει προς την αύξηση των κιλών. Με πολύ απλό τρόπο, γυρίζοντας τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες.

Χαρακτηριστικά ο συντονιστής της έρευνας δρ Γούτερ βαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΒΒC ότι οι 19 βαθμοί Κελσίου είναι η ιδανική θερμοκρασία και αυτό όχι για όλη την ημέρα. «Η ενεργειακή αύξηση που παρατηρήθηκε προσέγγισε το 6% στο ήπιο κρύο και αυτό μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με κάποιες μεταβολές στις διατροφικές μας συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Ετσι όποιος ενδιαφέρεται να χάσει κιλά μπορεί να χαμηλώσει τη θέρμανση στο σπίτι ή ακόμα να βγει έξω».

Ο δρ Μαϊκλ Ντάλι του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, ο οποίος μελέτησε την προσέγγιση των Ολλανδών επιστημόνων, έχει διαφορετική άποψη. Οπως λέει, η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου δεν θα είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα, καθώς αυτός που θα ένιωθε ψύχρα στο σπίτι του αμέσως θα έτρωγε κάτι, μία σοκολάτα. Παλαιότερες μελέτες, εξάλλου, έδειξαν πως όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου είναι χαμηλή καταγράφονται περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη του Βρετανού επιστήμονα σε εκατό χιλιάδες κατοικίες στην Αγγλία υπέδειξε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε σπίτια με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 23 βαθμών Κελσίου ήταν πιο αδύνατοι επειδή ίδρωναν συχνότερα. Επίσης, οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιορίζουν την πείνα και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή