Αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος του μεγαλόδοντα, του μεγαλύτερου καρχαρία που έζησε ποτέ

Αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος του μεγαλόδοντα, του μεγαλύτερου καρχαρία που έζησε ποτέ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γιγαντιαίο μέγεθος του μεγαλύτερου καρχαρία που έζησε ποτέ, του θρυλικού προϊστορικού μεγαλόδοντα, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην ολότητα του από μία ομάδα επιστημόνων των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σουόνσι. Μέχρι πρότινος, ήταν γνωστό μόνο το μήκος του προϊστορικού αυτού γίγαντα των ωκεανών, ο οποίος μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα 18 μέτρα, μήκος τρεις φορές μεγαλύτερο από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, τον «αντιπροσωπευτικότερο» ίσως απόγονο του μεγαλόδοντα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο Guardian, κάνοντας χρήση μαθηματικών μεθόδων και αναλυτικών συγκρίσεων με ζώντες απογόνους του, η ομάδα των ερευνητών κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος του κεφαλιού του μεγαλόδοντα (4.65 μέτρα), το ραχιαίο του πτερύγιο (1.62 μέτρα) και την ουρά του (3.85 μέτρα). Ενδεικτικό του εντυπωσιακού μεγέθους του θαλάσσιου προϊστορικού γίγαντα, το οποίο κάνει έναν λευκό καρχαρία να μοιάζει με… σολομός, είναι το γεγονός ότι ένας ενήλικος άνθρωπος θα μπορούσε να σταθεί στην πλάτη του καρχαρία και το κεφάλι του να βρίσκεται περίπου στο ίδιο ύψος με την κορυφή του ραχιαίου πτερυγίου.

Μέχρι πρότινος, ο προϊστορικός καρχαρίας συγκρινόταν μόνο με τον σημερινό λευκό, με πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι ουσιαστικά αποτελούσε μία γιγαντιαία εκδοχή του. Ωστόσο, η τελευταία ανάλυση επέκτεινε το συγκριτικό αυτό πεδίο, εντάσσοντας άλλους τέσσερις σημερινούς συγγενείς του στην έρευνα. Ακολούθως, η πολλαπλή αυτή συγκριτική έρευνα ήταν καθοριστική όσον αφορά τα συμπεράσματα των ερευνητών σχετικά με όλες τις παραμέτρους του μεγέθους του μεγαλόδοντα.

Τρομοκρατώντας τους ωκεανούς πριν από περίπου 23 με 3 εκατομμύρια χρόνια, ο μεγαλόδοντας ήταν ένα από τα ισχυρότερα σαρκοφάγα όλων των εποχών, καθότι το πελώριο μέγεθος του, η εκπληκτική ικανότητα του να κολυμπάει σε υψηλές ταχύτητες, το «ταλέντο» του ως θηρευτής και τα ισχυρότατα σαγόνια του τον καθιστούσαν κίνδυνο θάνατο για σχεδόν ολόκληρο το ζωικό βασίλειο του βυθού. Μάλιστα, το δάγκωμα του ήταν ισχυρότερο ακόμη και από αυτό ενός Τυραννόσαυρου Ρεξ, γεγονός που δικαιολογεί την αντίληψη ορισμένων επιστημόνων που τον θεωρούν «το πιο τρομερό σαρκοφάγο που υπήρξε ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή