Δημιουργία οξυγόνου στον Άρη από τα άλατα υπό την επιφάνειά του

Δημιουργία οξυγόνου στον Άρη από τα άλατα υπό την επιφάνειά του

Η διάσπαση του υπερχλωρικού άλατος παράγει οξυγόνο και υδρογόνο και στις συνθήκες του πλανήτη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άλμη που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη μπορεί να χρησιμεύσει στην παραγωγή οξυγόνου επί τόπου, σύμφωνα με πείραμα που πραγματοποιήθηκε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στις ΗΠΑ έδειξε ότι η παρουσία υπερχλωρικού άλατος κάτω από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» μπορεί να επιτρέπει την παραγωγή οξυγόνου και υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού στην άλμη.

Τα υπερχλωρικά άλατα υπάρχουν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες στον Άρη, και παγιδεύουν μόρια ύδατος σε αέρια μορφή, μετατρέποντάς τα σε άλμη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Υπάρχουν ήδη στοιχεία παρουσίας της άλμης αυτής κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη, αλλά και αλλού στον πλανήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούι του Μιζούρι δημιούργησαν μια συσκευή ηλεκτρόλυσης την οποία λειτούργησαν σε συνθήκες όμοιες με αυτές που επικρατούν στον γειτονικό μας πλανήτη, προσθέτοντας διοξείδιο του άνθρακα, που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα του Άρη, και διατηρώντας τη θερμοκρασία στους -36 βαθμούς Κελσίου.

Όταν η συσκευή τέθηκε στη λειτουργία, παρήγαγε ροή άλμης, που διασπάστηκε σε αέριο οξυγόνου στην ανοδική πλευρά και υδρογόνου στην καθοδική πλευρά.

Η συσκευή λειτούργησε πολύ καλά, παράγοντας 25 φορές περισσότερο οξυγόνο από ό,τι η συσκευή ΜΟΧΙΕ που παράγει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον παράγει και υδρογόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον Άρη ως καύσιμο για κινητική ενέργεια.

Πηγή: Arstecnica

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή