ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορωνοϊός: Εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακρά Covid

Μακροχρόνιες συνέπειες σε πολλούς ασθενείς που πέρασαν τον κίνδυνο αλλά έχουν προβλήματα

Κορωνοϊός: Εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακρά Covid

Πάνω από 2 εκατομμύρια ενήλικοι Άγγλοι υποφέρουν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες από τη λεγόμενη μακρά Covid, δηλαδή τις διαρκείς συνέπειες με συμπώματα στον οργανισμό από το πέρασμα του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία, που προέρχονται από κυβερνητική έρευνα, αναδεικνύουν τον διπλάσιο αριθμό θυμάτων από την προηγούμενη εκτίμηση.

Η έρευνα αυτή, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον τομέα της, εντόπισε ότι υπάρχουν κυρίως δύο κατηγορίες ασθενών που υποφέρουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19: Εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό και κατά κανόνα υπέφεραν πολύ όταν κόλλησαν τον κορωνοϊό, και εκείνοι που υφίστανται συμπτώματα όμοια με της υπερκόπωσης.

Όπως και προηγούμενες έρευνες, και αυτή διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη μακρά Covid, αλλά και ότι τα συμπτώματα αυξάνονται με την ηλικία. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματα «πολύ ανησυχητικά».

Διαβάστε επίσης:

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό του 37.7% όσων ασθένησαν από κορωνοϊό απάντησε ότι είχε τουλάχιστον ένα από τα 29 επιβεβαιωμένα συμπτώματα της μακράς Covid για τουλάχιστον 12 εβδομάδες αφού ασθένησαν. Ένας στους επτά (14,8%) μάλιστα είχαν τουλάχιστον τρία συμπτώματα.

«Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ ανησυχητική» αναφέρει ο καθηγητής στατιστικής Κέβιν Κόνγουεϊ.

«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αποδώσουν ακριβώς πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, όσον αφορά στην επίδραση στη ζωή των ασθενών. Σίγουρα όπως χρήζουν μελέτης και κατανόησης ώστε να προσφερθεί η απαραίτητη στήριξη», πρόσθεσε.

Πηγή: The Guardian