Βρετανία: Έλληνες επιστήμονες έδειξαν ότι φάρμακο για διαβητικούς ευνοεί και καρδιοπαθείς

Βρετανία: Έλληνες επιστήμονες έδειξαν ότι φάρμακο για διαβητικούς ευνοεί και καρδιοπαθείς

Οι ουσίες που ονομάζονται αναστολείς SLGT2 μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φάρμακο που χορηγείται σε διαβητικούς έχει ευεργετικές συνέπειες και για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αποκαλύπτει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας που έχουν αρκετές φαρμακευτικές θεραπείες, η μορφή με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν έχει ως τώρα κάποια γενικώς αποδεκτή φαρμακευτική αντιμετώπιση η οποία θα ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιακή προσβολής.

Ωστόσο ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιστ Άνγκλια, Βασίλειο Βασιλείου, αναφέρει σε άρθρο της στην επιστημονική επιθεώρηση The Conversation ότι ένα σύνηθες φάρμακο για διαβητικούς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία των ασθενών με αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω καρδιακού επεισοδίου.

Οι ουσίες που αποκαλούνται αναστολείς SGLT2, σχεδιασμένες για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη, έχουν και ευεργετική επίδραση και για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η λήψη τους ελαττώνει κατά 22% τον κίνδυνο νοσηλείας τους ή θανάτου τους από καρδιακές αιτίες.

Η έρευνα αφορά σε 10.000 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και έδειξε σημαντική διαφορά σε διάστημα δύο ετών σε όσους έλαβαν ουσίες όπως η δαπαγλιφοζίνη.

Οι αιτίες της ευεργετικής επίδρασης των ουσιών για τους διαβητικούς και σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια εντοπίζονται στη βελτιωμένη διούρηση, τη βελτίωση της πίεσης του αίματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που ενισχύουν την παροχή αίματος και οξυγόνου στα βασικά όργανα του σώματός μας.

Επιπλέον η έρευνα δείχνει ότι ελαττώνεται η πιθανότητα τραυματισμού του καρδιακού μυός λόγω έντασης.

Πηγή: The Conversation

Ειδήσεις σήμερα

Μerck: Τι πρόβλημα υπάρχει με το χάπι της Pfizer – Ανησυχίες και για το δικό της χάπι

Δρ. Φάουτσι: Λιγάκι ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις οι πρώτες ενδείξεις από τη Ν. Αφρική για την Όμικρον

Εμβόλια mRNA και καρδιά: Μύθοι και αλήθειες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή