Κορωνοϊός – Έρευνα: Το ψυχολογικό στρες πριν τη λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο για long Covid

Κορωνοϊός – Έρευνα: Το ψυχολογικό στρες πριν τη λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο για long Covid

Ο αυξημένος κίνδυνος μακράς Covid-19, λόγω του στρες είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άσθμα και άλλες παθήσεις ή συμπεριφορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύπαρξη πριν την Covid-19 ψυχολογικού στρες, που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το άγχος, τη διάχυτη ανησυχία και τη μοναξιά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μακρόχρονης λοίμωξης στη συνέχεια, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Ο αυξημένος κίνδυνος μακράς Covid-19, λόγω του στρες είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άσθμα και άλλες παθήσεις ή συμπεριφορές.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Δρ Σιγουέν Γουάνγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry». Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 54.000 ανθρώπους και στη διάρκειά της περίπου 3.000 έπαθαν Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ψυχολογικό στρες πριν τη λοίμωξη, είχαν στη συνέχεια 32% έως 46% αυξημένο κίνδυνο για μακρά Covid-19.

«Εκπλαγήκαμε από το πόσο έντονα το ψυχολογικό στρες πριν μία λοίμωξη Covid-19 σχετίζεται στη συνέχεια με αυξημένο κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, πιο πολύ ακόμη και από σωματικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», δήλωσε η Γουάνγκ.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, περίπου ένας στους πέντε ενήλικες (το 20%) που αρρώστησαν από κορονοϊό, στη συνέχεια βιώνει μακράς διαρκείας (πάνω από τέσσερις εβδομάδες) συμπτώματα της Covid-19, όπως κόπωση, εγκεφαλική «ομίχλη» και διάφορα άλλα αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα. Η σοβαρή νόσηση κατά την αρχική Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα κατοπινής μακράς Covid-19, όμως ακόμη και άνθρωποι που είχαν αρρωστήσει ήπια, μπορούν να εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει την έκβαση ορισμένων παθήσεων. Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για βαρύτερη Covid-19 και κατ’ επέκταση για ανάγκη νοσηλείας, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μακρά Covid-19. Και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, η ψυχική υγεία σχετίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και διάρκεια των συμπτωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή