Ο κορωνοϊός επιβιώνει, μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίας – Μισό εκατ. fake news στο Twitter τον Νοέμβριο

Ο κορωνοϊός επιβιώνει, μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίας – Μισό εκατ. fake news στο Twitter τον Νοέμβριο

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η Covid-19 δεν έχει εξαφανιστεί από τις ζωές μας αλλά και από την επικαιρότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την παραπληροφόρηση για τον ιό.

Καθώς τα κρούσματα Covid, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένα μέρη της γης, οι μύθοι και οι παραπλανητικές αφηγήσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται και να διαδίδονται, προκαλώντας εκνευρισμό και απογοήτευση στους επιστήμονες. 

Στην αρχή του 2020 δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως ο ιός δεν χρήζει ανησυχίας, ωστόσο με το ξέσπασμα της πανδημίας μερικές θεωρίες συνωμοσίας πήραν τρομακτικές διαστάσεις. 

Οι θεωρίες αυτές εκτονώθηκαν με την κυκλοφορία των εμβολίων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αβάσιμοι ισχυρισμοί που διακινούνται και αφορούν κυρίως τις θεραπείες της Covid-19.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ακόμη απόψεις που εξακολουθούν να ευδοκιμούν στα social media και αυτό κάνει όλο και πιο δύσκολο το έργο των ερευνητών για την επικράτηση της λογικής και της αλήθειας.

«Το ότι υπάρχει ακόμη παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας έχει ως συνέπεια άνθρωποι εξακολουθούν να μην θέλουν να εμβολιαστούν, δήλωσε η Μέργκαν Μαρέλι, διευθύντρια σύνταξης του Meedan, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στον ψηφιακό αλφαβητισμό και την πρόσβαση στην πληροφόρηση. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η παραπληροφόρηση για την υγεία συμβάλλει στην εξάπλωση πραγματικών ασθενειών», πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα το Twitter προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ερευνητές, καθώς όχι μόνο ο Έλον Μασκ «αποψίλωσε» τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την ανίχνευση επικίνδυνου ή ανακριβούς υλικού στην πλατφόρμα, αλλά σταμάτησε να εφαρμόζει την πολιτική παραπληροφόρησης για την Covid-19.

Μισό εκατομμύριο fake news στο Twitter σε ένα μήνα 

Σύμφωνα με τους New York Times, από την 1η Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, Αυστραλοί ερευνητές συνέλεξαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο συνωμοτικά και παραπλανητικά tweets στην αγγλική γλώσσα σχετικά με την Covid-19, χρησιμοποιώντας όρους όπως «φάρσα» και «βιολογικό όπλο». Τα tweets συγκέντρωσαν συνολικά περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια likes και 580.000 retweets.

Τοξικό υλικό

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο όγκος του τοξικού υλικού αυξήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα με την κυκλοφορία μιας ταινίας που περιλάμβανε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια Covid προκάλεσαν «τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία του κόσμου».

Η Ναόμι Σμιθ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Federation της Αυστραλίας, η οποία συνέβαλε στη διεξαγωγή της έρευνας μαζί με τον Τίμοθι Γκράχαμ, ειδικό στα ψηφιακά μέσα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι οι πολιτικές παραπληροφόρησης που εφάρμοζε το Twitter πριν τον Έλον Μασκ, βοήθησαν στην καταστολή του περιεχομένου κατά των εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, το Twitter ανέστειλε περισσότερους από 11.000 λογαριασμούς λόγω παραβίασης της πολιτικής παραπληροφόρησης της Covid-19.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αρκετοί λογαριασμοί στο Twitter που είχαν ανασταλεί εξαιτίας της διάδοσης αβάσιμων ισχυρισμών σχετικά με την Covid-19 αποκαταστάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών της Ρεπουμπλικανής Τέιλορ Γκριν από τη Τζόρτζια, και του Ρόμπρτ Μαλον, ενός σκεπτικιστή των εμβολίων.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Μασκ έχει χρησιμοποιήσει το Twitter για να τοποθετηθεί σχετικά με την πανδημία, προβλέποντας τον Μάρτιο του 2020 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιθανό να έχουν «σχεδόν μηδενικά νέα κρούσματα» μέχρι το τέλος του Απριλίου του ίδιου χρόνου. Προφανώς αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Ο Μασκ έβαλε στο στόχαστρο μέχρι και τον Δρ. Φάουτσι για τον οποίο τόνισε πως πρέπει να διωχθεί ποινικά. 

«Διαρροές» σε Tik Tok, Facebook, You Tube

Όσον αφορά άλλες μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες, όπως το TikTok, το Facebook και το YouTube, εκείνες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης του Covid.

Ωστοσο, σύμφωνα με το Newsguard, έναν οργανισμό που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, υπάρχει και στις παραπάνω πλατφόρμες «διαρροή» θεωριών συνωμοσίας.  

Όπως επισημαίνει όταν κάποιος πληκτρολογήσει «εμβόλιο covid» στο Tik Tok τότε οι προτεινόμενες αναζητήσεις είναι: «τραυματισμός από εμβόλιο covid», «προειδοποίηση για το εμβόλιο covid» . 

Επίσης μια αναζήτηση στο TikTok για το «εμβόλιο mRNA» έδειξε πως από τα δέκα αποτελέσματα, τα πέντε περιείχαν ψευδείς ισχυρισμούς.

Το TikTok εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα παραπάνω, τονίζοντας πως «οι κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητάς δεν επιτρέπουν την επιβλαβή παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής παραπληροφόρησης και πως το ανάλογο υλικό θα αφαιρεθεί από την πλατφόρμα».

«Τα προηγούμενα χρόνια, οι άνθρωποι έπαιρναν ιατρικές συμβουλές από τους γείτονες ή προσπαθούσαν να κάνουν αυτοδιάγνωση μέσω αναζήτησης στο Google, δήλωσε ο Δρ. Άνις Άγκαργαλ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στη Φιλαδέλφεια. 

Πλέον έχοντας περάσει τρία χρόνια από την εμφάνιση του ιού, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν τρελές θεωρίες συνωμοσίας.

Γιατροί «παλεύουν» στα social media 

«Παλεύουμε με τις θεωρίες συνωμοσίας κάθε ημέρα», δήλωσε ο Δρ. Άγκαργαλ, ο οποίος διδάσκει στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και είναι αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακής Υγείας της Penn Medicine.

Από την πλευρά του ο Δρ. Γκράχαμ Γουόκερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι φήμες που διαδίδονται στο διαδίκτυο σχετικά με την πανδημία οδήγησαν τον ίδιο και πολλούς συναδέλφους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να διορθώσουν τις ανακρίβειες. Ο ίδιος έχει αναρτήσει διάφορα θέματα στο Twitter με περισσότερα από εκατό tweets γεμάτα στοιχεία που προσπαθούν να καταρρίψουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε πως φέτος ένιωσε περισσότερη τοξικότητα από ποτέ στα social media, ενώ ο γιατρός εγκατέλειψε το Twitter όταν σταμάτησε να εφαρμόζεται η πολιτικής παραπληροφόρησης της Covid-19. 

«Άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτή η μάχη δεν θα ήταν νικηφόρα και δίκαια» δήλωσε. 

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή