Γιατί μπερδεύουμε το δεξί με το αριστερό; – Νευροψυχολόγοι βρήκαν την απάντηση

Γιατί μπερδεύουμε το δεξί με το αριστερό; – Νευροψυχολόγοι βρήκαν την απάντηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κι αν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα έχουν λυθεί άπειρες εξισώσεις, έχουν γίνει επιτεύγματα που κανείς δεν θα περίμενε και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που το μέλλον φαντάζει τρομακτικό, υπάρχει όμως ένα πολύ απλό κι εύκολο πράγμα που παρ΄όλο οτι το έχουμε διδαχθεί από μικροί, μας μπερδεύει. Να ξεχωρίζουμε το δεξί από το αριστερό. 

Πρόσφατη μελέτη λοιπόν ήρθε να δώσει απάντηση σε αυτό το πολύ κρίσιμο ερώτημα. 

Άλλωστε το να μπερδεύεις το δεξί με το αριστερό δεν αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα, ενώ τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε καν βάση στους λόγους που μας έκαναν να μπερδευτούμε.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως περίπου ένας στους έξι ανθρώπους δυσκολεύεται στο να ξεχωρίσει το δεξί με το αριστερό.

«Κανείς δεν δυσκολεύεται να δώσει οδηγίες σχετικά με το «πάνω ή κάτω και το μπροστά ή πίσω», λέει η Ineke van der Ham, καθηγήτρια νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λάιντεν της Ολλανδίας επισημαίνοντας πως «το να διακρίνεις το αριστερό από το δεξί είναι διαφορετικό λόγω της συμμετρίας και της θέσης που βρίσκεσαι. 

Πολύπλοκη διαδικασία

Σύμφωνα με την ειδικό η διάκριση του αριστερά με το δεξιά είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί την εγρήγορση της μνήμης, της γλώσσας, της οπτικής και χωρικής επεξεργασίας και της νοητικής περιστροφής. 

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν το κάνουμε – και γιατί είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιους ανθρώπους από ό,τι για άλλους.

«Μερικά άτομα μπορούν να ξεχωρίσουν το δεξί από το αριστερό εκ γενετής και μπορούν να το κάνουν χωρίς καν να σκεφτούν», λέει ο Gerard Gormley, γενικός ιατρός και κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Ωστόσο όπως τονίζει υπάρχουν κι άλλοι που πρέπει να κάνουν μία διαδικασία στο μυαλό τους πριν σιγουρευτούν.

Για να διευρευνηθεί αυτό το σκέλος, τέθηκαν ερωτήσεις σε φοιτητές ιατρικής. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν διάφορες τεχνικές για το πως ξεχωρίζουν το δεξιά με το αριστερα. Άλλοι κάνουν διάφορα σχήματα με τον αντίχειρα και τον δείκτη τους, αλλοι σκέφτονται με ποιο χέρι γράφουν ή παίζουν κιθάρα.

Συμπεράσματα

Επίσης οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ένα τεστ ώστε να ερευνήσουν βαθύτερα πώς λειτουργούν αυτές οι στρατηγικές. 

«Δεν έχουμε λύσει εντελώς το ζήτημα. Αλλά καταφέραμε να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα μας αποτελεί βασικό στοιχείο για την αναγνώριση του αριστερού από το δεξί», αναφέρει η Ineke van der Ham, καθηγήτρια νευροψυχολογίας.

Κάνοντας επιπλέον δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έτειναν να ανταποκρίνονται ταχύτερα από τις γυναίκες στην διάκριση του δεξιά-αριστερά, ωστόδο προηγούμενες έρευνες δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, το γιατί ακριβώς οι άνθρωποι διαφέρουν στην ικανότητά τους να ξεχωρίζουν το αριστερό από το δεξί δεν είναι σαφές, ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο ασύμμετρο είναι το σώμα κάποιου (ειδικά όσον αφορά τα χέρια του) τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχωρίζει το αριστερό από το δεξί. 

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν η μία πλευρά του εγκεφάλου σας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη, τότε η διάκριση των δύο πιθανώς να γίνεται ευκολότερη.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή