Ισραήλ: Δημιουργήθηκε ρομπότ που μπορεί να… μυρίζει

Ισραήλ: Δημιουργήθηκε ρομπότ που μπορεί να… μυρίζει

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ συνέδεσαν τον αισθητήρα με ένα ηλεκτρονικό σύστημα για τον εντοπισμό οσμών με επίπεδο ευαισθησίας που είναι 10.000 φορές υψηλότερο από αυτό των υπαρχουσών ηλεκτρονικών συσκευών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινό πανεπιστήμιο ανέπτυξε νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε ένα ρομπότ να μυρίζει χρησιμοποιώντας βιολογικό αισθητήρα, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ συνέδεσαν τον αισθητήρα με ένα ηλεκτρονικό σύστημα για τον εντοπισμό οσμών με επίπεδο ευαισθησίας που είναι 10.000 φορές υψηλότερο από αυτό των υπαρχουσών ηλεκτρονικών συσκευών.

«Ο αισθητήρας στέλνει ηλεκτρικά σήματα ως απόκριση στην παρουσία μιας κοντινής οσμής, την οποία το ρομπότ μπορεί να ανιχνεύσει και να ερμηνεύσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπό το φως της επιτυχίας της έρευνάς τους αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τον εντοπισμό εκρηκτικών , φάρμακα, ασθένειες και πολλά άλλα», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου του πανεπιστημίου.

Ο δρ Μπεν Μαόζ και ο καθηγητής Αμίρ Αγιάλι, που ηγήθηκαν της μελέτης, εξήγησαν ότι η αντίληψη της όσφρησης είναι ένας από τους τομείς όπου οι τεχνολογίες έχουν μείνει πίσω.

«Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να βρεθεί στο αεροδρόμιο όπου περνάμε από ένα μηχάνημα που κοστίζει εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να ανιχνεύσει αν μεταφέρουμε μεταλλικές συσκευές».

«Όταν όμως θέλουν να ελέγξουν αν ένας επιβάτης κάνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών, φέρνουν ένα σκύλο για να τον μυρίσει», είπαν, προσθέτοντας ότι ένα κουνούπι μπορεί να ανιχνεύσει «0,01% διαφορά στο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα».

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ορισμένα ζώα μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες, ενώ άλλα αισθάνονται ακόμα και σεισμούς. Στη μελλοντική τους εργασία, οι Ισραηλινοί επιστήμονες σχεδιάζουν να παρέχουν στο ρομπότ ικανότητα πλοήγησης, η οποία θα του επιτρέψει να εντοπίζει την πηγή οσμής και την ταυτότητά της.

Πηγή: ynet

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή