Το μυστήριο στους δακτύλιους του Κρόνου

Το μυστήριο στους δακτύλιους του Κρόνου

Το τηλεσκόπιο Hubble παρατηρεί ήδη τον γιγάντιο πλανήτη, με την ελπίδα να «λύσει» έναν γρίφο που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν γρίφο των παράξενων κηλίδων (ή ακτίνων) στους δακτυλίους του πλανήτη Κρόνου καλείται να αποκρυπτογραφήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Πρόκειται για ένα μυστήριο που οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν από τη δεκαετία του 1980, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι κηλίδες αυτές από την αποστολή Voyager της NASA.

Κάθε εποχή στον Κρόνο διαρκεί 7 χρόνια

Οι κηλίδες συνήθως παρατηρούνται τα χρόνια πριν ή μετά την ισημερία, δηλαδή σχετίζονται με την αλλαγή της εποχής στον γιγάντιο αυτό πλανήτη. Στις εικόνες που έχουμε στη διάθεσή μας, άλλες φορές είναι σαν σκοτεινές κηλίδες και άλλες σαν φωτεινές αναλαμπές.

Στις 6 Μαΐου του 2025 θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στον Κρόνο, με τις μυστηριώδεις κηλίδες να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Η προηγούμενη ισημερία στον Κρόνο είχε συμβεί το 2009.

Όπως η Γη, ο Κρόνος έχει τέσσερις εποχές. Ωστόσο, λόγω της πολύ μεγαλύτερης τροχιάς του, κάθε εποχή διαρκεί όσο επτά χρόνια στη Γη. Η ισημερία συμβαίνει όταν το επίπεδο των δακτυλίων του Κρόνου ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο.

Μυστήριο το πώς δημιουργούνται

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι κηλίδες σχετίζονται με το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου. Όταν τα μαγνητικά πεδία των πλανητών αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνεμο, δημιουργείται ένα ηλεκτρικά φορτισμένο περιβάλλον (στη Γη αυτό είναι το βόρειο σέλας).

Στην περίπτωση του Κρόνου, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα σωματίδια πάγου και σκόνης – από τα οποία αποτελούνται οι δακτύλιοι – φορτίζονται ηλεκτρικά. Έτσι, τα σωματίδια αυτά αιωρούνται πάνω από τα υπόλοιπα, πιο βαριά σωματίδια και δημιουργούνται οι κηλίδες.

Αν και άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν δακτυλίους, μόνο στον Κρόνο παρατηρείται το φαινόμενο των κηλίδων. «Είναι πραγματικά ένα μαγικό της φύσης που βλέπουμε μόνο στον Κρόνο – προς το παρόν τουλάχιστον», σχολιάζει η Έιμι Σάιμον, επικεφαλής του προγράμματος Hubble Outer Planet Atmospheres Legacy.

Το Hubble, λοιπόν, έχει πιάσει ήδη δουλειά και έχει στείλει εικόνες από τις κηλίδες στους δακτυλίους του Κρόνου, με τους επιστήμονες της NASA να ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά η παρατήρηση του φαινομένου θα δώσει επιτέλους και μια απάντηση.

Με πληροφορίες από NASA

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή