Θερμοκρασίες Ελλάδας… στη Γροιλανδία

Θερμοκρασίες Ελλάδας… στη Γροιλανδία

Η μέση υψηλή θερμοκρασία Μαρτίου στο Nuuk που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, είναι περίπου -5 βαθμοί Κελσίου! 

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε η θερμοκρασία στη Γροιλανδία αυτήν την εβδομάδα, έως και 28 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό κατά τόπους. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρώιμη αυτή περίοδος ζέστης ενδέχεται να καταστήσει τον πάγο της περιοχής ακόμη πιο ευπαθή στα επεισόδια τήξης αυτό το καλοκαίρι. 

Τα τελευταία καλοκαίρια προκάλεσαν λιώσιμο-ρεκόρ στις πελώριες μάζες πάγου που αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα ανόδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως. 

«Ήταν οπωσδήποτε ένα πολύ ασυνήθιστο επεισόδιο το ότι καταγράφηκε τόσο υψηλή θερμοκρασία στην μέση του χειμώνα» σημειώνει η Ρουθ Μότραμ, κλιματική επιστήμονας στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. 

Η επέλαση της ζέστης στη Γροιλανδία ώθησε τον υδράργυρο στην πρωτεύουσά της, Nuuk στους 15,2 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, θερμοκρασία ρεκόρ για Μάρτιο κι Απρίλιο, σύμφωνα με τον ειδικό Μαξιμιλιάνο Χερέρα. 

Οι ερευνητές στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας επιβεβαίωσαν το ρεκόρ, γνωστοποιώντας πως η θερμοκρασία της περασμένης Κυριακής ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ Μαρτίου των 13,2 βαθμών το 2016 και το ρεκόρ των 14,6 βαθμών του Απριλίου 2019. 

Σημειώνεται πως το μέσο υψηλό Μαρτίου στο Nuuk που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, είναι περίπου -5 βαθμοί Κελσίου! 

Αναλύσεις υπολογιστικών μοντέλων κατέδειξαν ακόμη πιο αφύσικες θερμοκρασίες στις βόρειες εσχατιές του νησιού, μεταξύ 17 και 28 βαθμών Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με ένα φαινόμενο που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «μπλοκ Γροιλανδίας» (Greenland block), μια στάσιμη ζώνη υψηλής πίεσης που αναγκάζει τον αέρα να βυθίζεται και να θερμαίνεται κάτω από αυτήν.

Το κύμα ζέστης αυτό ίσως δεν προξενήσει εκτεταμένη τήξη στα φύλλα πάγου αυτή τη στιγμή, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε μελλοντικά κύματα καύσωνα. 

«Οποιοδήποτε περαιτέρω επεισόδιο ζέστης ακόμα και πριν από την περίοδο τήξης, μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για πρόωρο λιώσιμο πάγων» εξηγεί ο Τζέισον Μποξ, ερευνητής στη Γεωλογική Υπηρεσία Δανίας και Γροιλανδίας.

Εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για ταχεία επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας και λιώσιμο των πάγων στο μέλλον. 

Οι επιστήμονες της συγκεκριμένης έρευνας υποστηρίζουν πως το φύλλο πάγου της Γροιλανδία θα απωλέσει περίπου το 3% του όγκου του, ακόμη κι αν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου σταματούσαν σήμερα. 

Πηγή: Washington Post 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή