Επιστήμονες δίνουν δεύτερη «ζωή» σε πτηνά μετατρέποντάς τα σε… drone

Επιστήμονες δίνουν δεύτερη «ζωή» σε πτηνά μετατρέποντάς τα σε… drone

Τα ταριχευμένα πτηνά - drone -που προς το παρόν δοκιμάζονται σε ειδικά κατασκευασμένο κλουβί στο πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και των πτητικών μοτίβων των σμηνών.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες στο Νέο Μεξικό δίνουν στα νεκρά πτηνά δεύτερη ζωή, στο πλαίσιο μιας αντισυμβατικής έρευνας άγριας ζωής.

Ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Μεταλλευμάτων και Τεχνολογίας στο Σορόκο του Νέου Μεξικού, παίρνει ήδη ταριχευμένα πουλιά και τα μετατρέπει σε…drones ώστε να μελετήσει τις πτητικές τους δυνατότητς. 

Όπως σημειώνει ο δρ. Μοστάφα Χασαναλιάν, καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός κι επικεφαλής της έρευνας, τα τεχνητά, μηχανικά πτηνά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην έρευνά του.

«Σκεφτήκαμε αυτήν την ιδέα, να χρησιμοποιήσουμε… νεκρά πουλιά και να τα μετατρέψουμε σε drone. Όλα είναι εκεί… κάνουμε αντίστροφη μηχανική» λέει ο ίδιος.

Τα ταριχευμένα πτηνά – drone -που προς το παρόν δοκιμάζονται σε ειδικά κατασκευασμένο κλουβί στο πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και των πτητικών μοτίβων των σμηνών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία αεροπλοΐας, σημειώνει ο Χασαναλιάν.

«Αν μάθουμε πως αυτά τα πουλιά διαχειρίζονται την… ενέργεια μεταξύ τους, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση στο μέλλον της βιομηχανίας αεροπορίας για να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια και καύσιμα» σημειώνει.

O Μπρέντεν Χέρκενχοφ, διδακτορικός φοιτητής στο New Mexico Tech, εστιάζει στο χρώμα και την αποτελεσματικότητα της πτήσης.

Παρότι πολλοί θεωρούν πως τα πουλιά χρησιμοποιούν το χρώμα στο φτέρωμά τους για να προσελκύσουν τα θηλυκά ή για καμουφλάζ, ο Χέρκενχοφ μελετά το πώς το χρώμα επηρεάζει την πτητική αποδοτικότητα.

Το πρωτότυπο μπορεί να πετάξει το πολύ για είκοσι λεπτά, οπότε όπως λέει ο Χασαναλιάν, το επόμενο στάδιο είναι να βρεθεί ο τρόπος να ενισχυθεί η διάρκεια πτήσης και να πραγματοποιηθούν δοκιμές στη φύση ανάμεσα σε ζώντα πτηνά.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT