Σε ερευνητές της εταιρείας A.I. Deepmind το περίοπτο βραβείο Lasker

Σε ερευνητές της εταιρείας A.I. Deepmind το περίοπτο βραβείο Lasker

Τα τελευταία 20 χρόνια, 32 νικητές Lasker έχουν λάβει στη συνέχεια το Νόμπελ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βραβείο Lasker, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο πεδίο των επιστημών, έλαβαν οι Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Τζάμπερ της DeepMind για την επίλυση του περίφημου «προβλήματος αναδίπλωσης των πρωτεïνών».

Πέρα από την αναγνώριση του σημαντικού αντίκτυπου της AlphaFold στη σύγχρονη επιστήμη, το βραβείο είναι αξιοσημείωτο επειδή θεωρείται πρόδρομος του βραβείου Νόμπελ. Τα τελευταία 20 χρόνια, 32 νικητές Lasker έχουν λάβει και το Νόμπελ.

Αυτό που ουσιαστικά πέτυχε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της DeepMind, AlphaFold, είναι να βρει πώς η αλληλουχία αμινοξέων της πρωτεΐνης υπαγορεύει την τρισδιάστατη δομή της. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε εδώ και 50 χρόνια να σπάσει τον κώδικα των πρωτεϊνών, οι οποίες θεωρούνται τα δομικά στοιχεία της ζωής.

Το σχήμα τους υπαγορεύεται από εκατομμύρια μικροσκοπικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα αμινοξέα και η αποκρυπτογράφηση της τρισδιάστατης μορφής τους αποτελεί μία πολύ δύσκολη εργασία, η οποία απαιτεί αρκετές ώρες δουλειάς και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Γνωρίζοντας το σχήμα μίας πρωτεΐνης, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πόσο αποτελεσματικό θα είναι ένα φάρμακο.

Ο 48χρονος σήμερα Χασάμπης, το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά ενός Ελληνοκυπρίου και μίας Σιγκαπουριανής, γεννήθηκε στο Λονδίνο. Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την Deepmind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 2014 από την Google και έχοντας πλέον «απεριόριστο μπάτζετ», ανέπτυξε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κερδίσουν τον άνθρωπο στο σκάκι και το Go.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή