Ενα αρχαίο τοπίο κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής – «Πιο μυστήριο και από την επιφάνεια του Αρη»

Ενα αρχαίο τοπίο κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής – «Πιο μυστήριο και από την επιφάνεια του Αρη»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τοπίο αυτό θα έμοιαζε κάποτε με τους λόφους και τις κοιλάδες της σημερινής βόρειας Ουαλίας.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα αρχαίο τοπίο, κρυμμένο κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής για πάνω από 14 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύφθηκε μέσω δορυφορικών δεδομένων και αεροσκαφών εξοπλισμένων με ραντάρ διείσδυσης πάγου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική τηλε-ανίχνευσης για τη χαρτογράφηση 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης, μιας έκτασης μεγέθους όσο το Βέλγιο

Ανακάλυψαν έτσι ένα τοπίο που διαμορφώθηκε από ποτάμια πριν τη δημιουργία του στρώματος πάγου της Ανατολικής Αντακρτικής. 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, το τοπίο αυτό θα έμοιαζε κάποτε με τους λόφους και τις κοιλάδες της σημερινής βόρειας Ουαλίας. 

Οι ερευνητές θέλησαν να καταγράψουν την ιστορία, αλλά και την εξέλιξη μέσα στον χρόνο του στρώματος πάγου. 

«Το να κατανοούμε πώς έμοιαζε η γη προτού καλυφθεί κάτω από στρώματα πάγου, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτή» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστήμιου του Ντέραμ, Στιούαρτ Τζέιμισον.

Ενα αρχαίο τοπίο κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής – «Πιο μυστήριο και από την επιφάνεια του Αρη»-1
Πηγή: Nature Communications 

«Η γη κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι πολύ λιγότερο γνωστή από ό,τι η επιφάνεια του Άρη. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί το τοπίο αυτό ελέγχει τον τρόπο που ρέει ο πάγος στην Ανταρκτική, αλλά και που ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή, παρελθούσα και μέλλουσα» σημειώνει ο ίδιος. 

Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστό το συγκεκριμένο τοπίο, λένε οι επιστήμονες, είναι πως είναι εξαιρετικά διατηρημένο. «Είναι σπάνιο να ανακαλύπτει κανείς σχετικά αναλλοίωτα τοπία κάτω από ένα ηπειρωτικό στρώμα πάγου – κανονικά η κίνηση του πάγου, καθώς αυτός αυξομειώνεται σε μέγεθος και μετακινείται, θα διέβρωνε και θα αλλοίωνε το τοπίο» διευκρίνισε ο Τζέιμισον. 

Η κατανόηση των λόγων που το συγκεκριμένο αρχαίο τοπίο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα τη μελλοντική δυναμική του στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής – το ενδεχόμενο λιώσιμο του οποίου θα αντιστοιχούσε σε άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά εξήντα μέτρα. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή