Καταγράφηκε για πρώτη φορά σπάνιος αρουραίος-γίγας, μήκους 45 εκατοστών

Καταγράφηκε για πρώτη φορά σπάνιος αρουραίος-γίγας, μήκους 45 εκατοστών

«Η καταγραφή εικόνων του γιγάντιου αρουραίου του Βανγκούνου για πρώτη φορά είναι εξαιρετικά θετική ως εξέλιξη για το ελάχιστα γνωστό αυτό είδος»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, οι επιστήμονες κατάφεραν τελικά να καταγράψουν εικόνες ενός εξαιρετικά σπάνιου, πελώριου αρουραίου στα Νησιά του Σολομώντα. 

Ερευνητές, με «όπλο» τους εγκατεστημένες κάμερες και φυσικά, γευστικά δολώματα, κατέγραψαν τις πρώτες εικόνες του γιγάντιου αρουραίου του Βανγκούνου (Vangunu), ενός τρωκτικού που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 45 εκατοστά – και είναι γνωστό μόνο από ένα και μοναδικό δείγμα που έπεσε από δέντρο πριν από έξι χρόνια. 

Στις νέες αυτές εικόνες εμφανίζονται τέσσερα τρωκτικά, σε μέγεθος τουλάχιστον διπλάσιο του κοινού αρουραίου, να περιφέρονται σε δάσος του νησιού του αρχιπελάγους βορειοδυτικά της Αυστραλίας. 

Τα τρωκτικά αναγνωρίστηκαν «χωρίς αμφιβολία» ως οι γίγαντες αρουραίοι Vangunu (Uromys vika) λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, της μακριάς ουράς τους και των πολύ κοντών αυτιών τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου στο περιοδικό Ecology and Evolution.

«Η καταγραφή εικόνων του γιγάντιου αρουραίου του Βαγνκούνου για πρώτη φορά είναι εξαιρετικά θετική ως εξέλιξη για το ελάχιστα γνωστό αυτό είδος» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας βιολογίας ενδημικών σπονδυλωτών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Ταϊρόν Λάβερι. 

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Βανγκούνου, ενός νησιού στο κέντρο των Νησιών του Σολομώντα, γνώριζαν εδώ και καιρό πως στα δάση τους ζούσαν αρουραίοι τόσο μεγάλοι ώστε να μπορούν να τρώνε καρύδες. Ωστόσο, το είδος διέφευγε της επιστημονικής αντίληψης και φυσικά γνώσης. Οι ερευνητές διέθεταν μία και μοναδική απτή απόδειξη της ύπαρξης του αρουραίου του Βανγκούνου, μετά την πτώση ενός γιγαντιαίου τρωκτικού από δέντρο που έκοψαν επαγγελματίες υλοτόμοι το 2017. 

Λίγα χρόνια αργότερα, ντόπιοι από την κοινότητα Ζαΐρα, οι οποίοι διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη εναπομείνασα έκταση του παρθένου δάσους του Βανγκούνου και γνωρίζουν καλά την οικολογία του, βοήθησαν τους ίδιους ερευνητές να στήσουν τις παγίδες με κάμερες για να καταγράψουν επιτέλους τα μυστήρια αυτά τρωκτικά στο οικοσύστημά τους.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά σπάνιος αρουραίος-γίγας, μήκους 45 εκατοστών-1
Πηγή: Ecology and Evolution

«Ολες οι εικόνες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών και η δραστηριότητά τους ήταν εντονότερη γύρω στα μεσάνυχτα» γράφουν στη μελέτη τους οι ερευνητες που κατάφεραν να δελεάσουν τους αρουραίους με σησαμέλαιο – αφού οι προηγούμενες προσπάθειές τους με δέλεαρ το φυστικοβούτυρο απέτυχαν, προσελκύοντας μόνο μη ενδημικούς μαύρους αρουραίους (Rattus rattus).

Οπως σημειώνει ο Λάβερι, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά «κρίσιμη συγκυρία» για το είδος αυτό αρουραίου που σύντομα μπορεί να εξαφανιστεί λόγω της εμπορικής υλοτομίας που έχει αποδεκατίσει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του νησιού και ενδιαιτήματος του τρωκτικού- γίγαντα. 

Πηγη: LiveScience

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT