Εξαφανισμένα από τον 17ο αιώνα ντόντο «εκκολάπτονται» σε εργαστήρια

Εξαφανισμένα από τον 17ο αιώνα ντόντο «εκκολάπτονται» σε εργαστήρια

Μια ομάδα επιστημόνων θέλει να επαναφέρει το ντόντο στη ζωή, συνδυάζοντας τη χαρτογράφηση παλιού DNA, με την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και τη συνθετική βιολογία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα άλλο πτηνό δεν είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της εξαφάνισης όσο το ντόντο. Ηταν ένα παράξενο πουλί που δεν πετούσε, και ζούσε χωρίς προβλήματα μέχρι που έφτασαν στο νησί του ξένοι ναυτικοί, φέρνοντας μαζί τους, άθελά τους, αρουραίους. Τα τρωκτικά και η αγάπη των ξένων για το κυνήγι είχαν ως αποτέλεσμα το ντόντο να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες δεκαετίες. 

Οι εικονογραφήσεις και οι γραπτές μαρτυρίες του 17ου αιώνα είναι οι μοναδικές πηγές που μπορούν οι επιστήμονες να βασιστούν. Σύμφωνα με τις περισσότερες αναπαραστάσεις το ντόντο είχε γκριζωπό ή καφετί φτέρωμα. Το κεφάλι ήταν γκρίζο, το ράμφος πράσινο, μαύρο και κίτρινο, και τα πόδια ήταν γερά και κιτρινωπά, με μαύρα νύχια. 

Εξαφανισμένα από τον 17ο αιώνα ντόντο «εκκολάπτονται» σε εργαστήρια-1

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων θέλει να επαναφέρει το ντόντο στη ζωή, συνδυάζοντας τη χαρτογράφηση παλιού DNA, με την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και τη συνθετική βιολογία. Ελπίζουν ότι το έργο θα ανοίξει νέες τεχνικές για τη προστασία των πτηνών.

Ηδη συγκρίνονται οι γενετικές πληροφορίες με τους πλησιέστερους συγγενείς πτηνών του ντόντο στην οικογένεια των περιστεριών – το ζωντανό περιστέρι Nicobar και το εξαφανισμένο Rodrigues, ένα γιγάντιο περιστέρι που δεν πετούσε και ζούσε κάποτε σε ένα νησί κοντά στον Μαυρίκιο.

Ακόμα και εάν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, δεν θα δημιουργήσει ένa ντόντο όπως αυτά που ζούσαν πριν από τέσσερις αιώνες, αλλά μια παραλλαγμένη, υβριδική μορφή.

Ο Mπεν Λαμ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της startup Colossal που έχει αναλάβει το φιλόδοξο εγχείρημα, υποστήριξε ότι «η επαναφορά του ντόντο θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε αισιοδοξία και για άλλα είδη που έχουν χαθεί».

Πρόσθεσε ότι οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν από το πρόγραμμα για τα ντόντο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και άλλων ειδών πτηνών.

Ο Μάικ ΜακΓκρου, λέκτορας στο Ινστιτούτο Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ειδικός στις τεχνικές αναπαραγωγής πτηνών, χαρακτηρίζει το εγχείρημα ως το «ταξίδι στο φεγγάρι» για τη συνθετική βιολογία. Ο ίδιος δεν εμπλέκεται άμεσα στο πρόγραμμα αναβίωσης των ντόντο, αλλά είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Colossal και γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο στόχος δεν είναι διόλου εύκολος.

«Προσπαθώ εδώ και περίπου 10 χρόνια να καλλιεργήσω κύτταρα από άλλα είδη πτηνών. Είναι δύσκολο», παραδέχεται. 

Mε πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή