Γιατί τα δελφίνια «φέρονται σαν… κόπανοι» και επιτίθενται στα μωρά μανάτους;

Γιατί τα δελφίνια «φέρονται σαν… κόπανοι» και επιτίθενται στα μωρά μανάτους;

Οι επιστήμονες μόνο θεωρίες μπορούν να διατυπώνουν για τη βίαιη συμπεριφορά των ευφυών θαλάσσιων πλασμάτων απέναντι σε ανήμπορα μικρά άλλων ειδών.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μυστηριώδης, επιθετική συμπεριφορά που έχουν καταγραφεί να επιδεικνύουν τα δελφίνια απέναντι στα μωρά μανάτους ίσως είναι συχνό φαινόμενο, κι όχι μεμονωμένο όπως θεωρείτο μέχρι πρότινος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. 

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές καταγράφουν δέκα βίαια επεισόδια ρινοδέλφινων (Tursiops truncatus) σε βάρος μωρών μανάτων Αντιλλών (Trichechus manatus manatus). Στα επεισόδια αυτά -που σημειώθηκαν κοντά στο Μπελίζ σε διάστημα 21 ετών, από το 1999 έως το 2020, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να καταγράφεται μεταξύ 2015 και 2020- στόχος γίνονταν τα ορφανά μωρά, αλλά και τα μικρά που ήταν με τις μητέρες τους. 

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα δελφίνια να προσπαθούν να χωρίσουν τα μωρά από τις μαμάδες τους και να τα παρενοχλούν, να τα σπρώχνουν και να τα δαγκώνουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν αυτά που ξεκινούσαν την επίθεση.

Γιατί τα δελφίνια «φέρονται σαν… κόπανοι» και επιτίθενται στα μωρά μανάτους;-1
Φωτ.: Plos One

Μυστήριο οι λόγοι 

«Τα δελφίνια δεν τρώνε τους μανάτους και το γιατί φέρονται έτσι σε ένα άλλο είδος, παραμένει ασαφές» σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Έρικ Άνχελ Ράμος, από το Διεθνές Ίδρυμα για τη Φύση και την Αειφορία (FINS), μια ομάδα διεθνών επιστημόνων για την προστασία της φύσης. «Είναι πιθανό απλώς να είναι περίεργα όταν συναντούν μανάτους και, επειδή τα δελφίνια είναι συχνά επιθετικά μεταξύ τους, επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά σε άλλα είδη όπως οι μανάτοι» εκτιμά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επιθέσεις -που σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινούσαν απρόκλητα από τα δελφίνια- ήταν σκόπιμες. «Είμαι βέβαιος πως θέλουν να προκαλέσουν θάνατο» ανέφερε ο έτερος επικεφαλής της μελέτης, Τζέρεμι Κίσζκα, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τι κρύβεται πίσω από τα βίαια αυτά ξεσπάσματα, τα δελφίνια είναι γνωστό πως επιδεικνύουν ανάλογες συμπεριφορές με τα δικά τους μωρά και τα μικρά άλλων ειδών. Έχουν καταγραφεί στο παρελθόν να δαγκώνουν άλλα δελφίνια και να επιτίθενται και να σκοτώνουν μικρά κητώδη. 

«Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε ρινοδέλφινα να συμπεριφέρονται κυριολεκτικά σαν κόπανοι και να είναι βίαια με άλλα είδη» προσθέτει ο Κίσζκα. 

Τα δελφίνια ίσως συμπεριφέρονται επιθετικά απέναντι στους μανάτους και σε άλλα θαλάσσια ζώα επειδή τα αντιλαμβάνονται ως ανταγωνιστές για τροφή, χώρο ή πόρους, εξηγεί ο Κίσζκα. Ωστόσο, αν τα οικοσυστήματα των ζώων αυτών εξακολουθήσουν να υποβαθμίζονται λόγω κλιματικής κρίσης και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, είναι πιθανή η περαιτέρω συρρίκνωσή τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων, λέει ο ίδιος. 

Τα ρινοδέλφινα είναι ένα ευφυές είδος δελφινιού που διαθέτει μεγάλο εγκέφαλο, εύρος σύνθετων συναισθημάτων -όπως πένθος- και δική του κουλτούρα. 

Πηγή: LiveScience

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή