Η αρχαιότερη παρουσία ανθρώπου στην Ευρώπη;

Η αρχαιότερη παρουσία ανθρώπου στην Ευρώπη;

Η περιοχή της Ουκρανίας είναι ανθρωπολογικά σημαντική, καθώς είναι «η αρχαιότερη θέση τόσο βόρεια», γεγονός που υποδηλώνει πως οι πρώτοι άνθρωποι που εποίκισαν τη Γηραιά Ηπειρο ήταν σε θέση να επιβιώσουν με αυτά τα εργαλεία σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαία, λίθινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στη δυτική Ουκρανία ίσως αποτελούν την αρχαιότερη γνωστή απόδειξη παρουσίας ανθρώπων στην Ευρώπη, υποστηρίζει νέα έρευνα. 

Οι πελεκημένες πέτρες, φτιαγμένες από ηφαιστειακό πέτρωμα, εξορύχθηκαν σε λατομείο στο Κορολέβο τη δεκαετία του 1970. Σήμερα, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους χρονολόγησης των ιζηματογενών πετρωμάτων όπου εντοπίστηκαν τα εργαλεία, καθορίζοντας την ηλικία τους σε περισσότερα από 1 εκατ. χρόνια. 

«Αυτή είναι η πιο πρώιμη ένδειξη για παρουσία είδους ανθρώπου στην Ευρώπη», σημειώνει ο Μαντς Φάουρσου Κντούντσεν, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους και συνεπικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η αρχαιότερη παρουσία ανθρώπου στην Ευρώπη;-1
Το παλιό λατομείο στο Κορολέβο όπου βρέθηκαν τα λίθινα εργαλεία – Φωτ.: Roman Garba via AP.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι γνωστό προσώρας ποιο είδος πρώιμου ανθρώπου κατασκεύασε τα συγκεκριμένα εργαλεία. Εικάζεται πως ίσως επρόκειτο για τον Homo Erectus, το πρώτο είδος προγόνου μας που περπάτησε όρθιο και γνώρισε τη χρήση της φωτιάς

«Δεν διαθέτουμε απολιθώματα ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι», προσθέτει ο Ρομάν Γκαρμπά, αρχαιολόγος στην Τσεχική Ακαδημία Επιστημών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. 

Το πελεκημένο αυτό εργαλείο πιθανότατα χρησιμοποιείτο για το τεμάχισμα κρέατος ή και την εκδορά ζώων, λέει ο ίδιος. 

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα εργαλεία να είναι ηλικίας ακόμη και 1,4 εκατ. ετών, αν και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η μεθοδολογία χρονολόγησης υποδεικνύει ηλικία λίγο άνω του 1 εκατ. χρόνων – τοποθετώντας τα σχεδόν στο ίδιο εύρος χρόνου με άλλα αρχαία εργαλεία που είχαν ανακαλυφθεί στην Ισπανία. 

Η αρχαιότερη παρουσία ανθρώπου στην Ευρώπη;-2
Φωτ: Roman Garba via AP

Το αρχαιότερο λίθινο εργαλείο τέτοιου είδους που έχει ανακαλυφθεί ποτέ βρέθηκε στην ανατολική Αφρική και χρονολογείται περί τα 2,8 εκατ. χρόνια πριν, δήλωσε ο Ρικ Ποτς, διευθυντής προγράμματος ανθρώπινης προέλευσης του Ινστιτούτου Smithsonian.

Η περιοχή της Ουκρανίας είναι ανθρωπολογικά σημαντική, καθώς είναι «η αρχαιότερη θέση τόσο βόρεια», γεγονός που υποδηλώνει πως οι πρώτοι άνθρωποι που εποίκισαν τη Γηραιά Ηπειρο από την Αφρική ήταν σε θέση να επιβιώσουν με αυτά τα εργαλεία σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. 

«Οι αρχαίοι άνθρωποι με αυτή την παλιά τεχνολογία λίθινων εργαλείων μπόρεσαν να αποικίσουν σε κάθε περιοχή, από τη ζεστή Ιβηρική (Ισπανία) μέχρι την Ουκρανία, όπου επικρατεί –τουλάχιστον εποχιακά– ψύχος, κάτι που υποδεικνύει ένα εκπληκτικό επίπεδο προσαρμοστικότητας», τονίζει ο Ποτς. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή