BBC: Πώς ήταν μια 40χρονη Νεάντερταλ (εικόνες)

BBC: Πώς ήταν μια 40χρονη Νεάντερταλ (εικόνες)

Οι επιστήμονες που μελετούν τα λείψανά της συνέθεσαν με κόπο το κρανίο της από 200 θραύσματα οστών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γυναίκα 40 ετών θάφτηκε σε μια σπηλιά πριν από 75.000 χρόνια. Το αριστερό της χέρι ήταν κουλουριασμένο κάτω από το κεφάλι της και ένας βράχος πίσω από το κεφάλι της μπορεί να είχε τοποθετηθεί ως μαξιλάρι.

Γνωστή ως Shanidar Z, φέροντας την ονομασία της σπηλιάς στο Ιρακινό Κουρδιστάν όπου βρέθηκε το 2018, η γυναίκα ήταν Νεάντερταλ, ένας τύπος αρχαίου ανθρώπου που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες που μελετούν τα λείψανά της συνέθεσαν με κόπο το κρανίο της από 200 θραύσματα οστών, μια διαδικασία που κράτησε εννέα μήνες. Χρησιμοποίησαν τα περιγράμματα του προσώπου και του κρανίου για να καθοδηγήσουν μια ανακατασκευή, για να καταλάβουν πώς μπορεί να έμοιαζε.
Η εντυπωσιακή αναπαράσταση παρουσιάζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά των Νεάντερταλ» που παράγεται από το BBC για το Netflix, το οποίο είναι διαθέσιμο για streaming από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Με έντονες ραβδώσεις φρυδιών και χωρίς πηγούνια, τα κρανία των Νεάντερταλ φαίνονται διαφορετικά από εκείνα του δικού μας είδους, του Homo sapiens, είπε η δρ Εμα Πόμεροϊ, παλαιοανθρωπολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που ανακάλυψε τον σκελετό και εμφανίζεται στη νέα ταινία. Η αναδόμηση του προσώπου της Shanidar Z υποδηλώνει ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να μην ήταν τόσο έντονες στη ζωή, είπε η δρ Πόμεροϊ.

BBC: Πώς ήταν μια 40χρονη Νεάντερταλ (εικόνες)-1

«Υπάρχει κάποια καλλιτεχνική άδεια εκεί, αλλά στην ουσία της είναι το πραγματικό κρανίο και τα πραγματικά δεδομένα για το τι γνωρίζουμε για (αυτούς τους) ανθρώπους», είπε.

«Πραγματικά έχει αρκετά μεγάλο πρόσωπο για το μέγεθός της», πρόσθεσε. «Εχει αρκετά μεγάλες προεξοχές στα φρύδια, τις οποίες συνήθως δεν βλέπαμε».

Οι Νεάντερταλ έζησαν σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στα βουνά της Κεντρικής Ασίας για περίπου 300.000 χρόνια, επικαλύπτοντας τους σύγχρονους ανθρώπους για 30.000 περίπου χρόνια.

Η ανάλυση του DNA από τους σημερινούς ανθρώπους αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Νεάντερταλ και ο Homo sapiens συναντούσαν περιστασιακά ο ένας τον άλλον και διασταυρώνονταν μεταξύ τους.

Πηγή: BBC, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή