Μυστήριο με «εδαφική ανωμαλία» κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα

Μυστήριο με «εδαφική ανωμαλία» κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα

Τι έδειξαν τα γεωραντάρ και γιατί η συγκεκριμένη περιοχή, στη νεκρόπολη της Γκίζας, δεν είχε εξερευνηθεί μέχρι σήμερα.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία «ανωμαλία» κάτω από φαραωνική νεκρόπολη, κοντά στη Μεγάλη Πυραμίδα (ή πυραμίδα του Χέοπα) της Γκίζας, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. 

Η συγκεκριμένη πυραμίδα, η μεγαλύτερη της Αιγύπτου, χτίστηκε προς τιμήν του φαραώ Χέοπα. Η γειτονική αρχαία νεκρόπολή της περιέχει πολλά υπέργεια μνημεία ή «μασταμπάδες» (mastaba, η αραβική ονομασία των πυραμιδοειδών τάφων της αρχαίας Αιγύπτου) που προορίζονταν για τα μέλη της οικογένειας του φαραώ, αλλά και για υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Ο μασταμπάς είναι ένας τύπος τάφου, ο οποίος έχει επίπεδη οροφή και ορθογώνια δομή στην επιφάνεια του εδάφους, κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο ή τούβλα λάσπης», σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological Prospection.

Μυστήριο με «εδαφική ανωμαλία» κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα-1
Φωτ.: Archaeological Prospection

Οι τάφοι αυτοί έχουν κατακόρυφα φρεάτια που συνδέονται με υπόγειους θαλάμους. Πολλοί από τους μασταμπάδες του χώρου ανασκάφηκαν τον 20ό αιώνα, αλλά μια κενή περιοχή χωρίς αξιόλογα υπέργεια χαρακτηριστικά είχε μείνει ανεξερεύνητη.

Μεταξύ 2021 και 2023, ερευνητές ανέλυσαν την κενή αυτή περιοχή, χωρίς διάνοιξη του εδάφους με ανασκαφή. Αντ’ αυτής, για τη χαρτογράφηση του σημείου χρησιμοποίησαν δύο μη επεμβατικές τεχνολογίες απεικόνισης – την τομογραφία ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης (ERT) και το ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR). 

Οι σαρώσεις που προέκυψαν από τα γεωραντάρ αποκάλυψαν κάτι περίεργο: Μια ανωμαλία περίπου δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Φαίνεται να είναι σχήματος «L» και να έχει μήκος τουλάχιστον δέκα μέτρων. 

Οπως γράφει η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευσή της, από τις μετρήσεις η δομή αυτή «φαίνεται να έχει γεμίσει με άμμο, πράγμα που σημαίνει ότι επιχωματώθηκε μετά την κατασκευή της». 

Μυστήριο με «εδαφική ανωμαλία» κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα-2
Φωτ.: Archaeological Prospection

«Πιστεύουμε πως είναι ένας συνδυασμός μιας ρηχής δομής που συνδέεται με μια βαθύτερη», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. Η ρηχή δομή έχει σαφές σχήμα L και οι σαρώσεις δείχνουν ότι γέμισε με άμμο μετά την κατασκευή. Σε ένα σημείο «ενδέχεται να λειτουργούσε ως είσοδος στη βαθύτερη δομή», σημειώνουν.

Ηδη, ξεκίνησε ανασκαφή στο σημείο ώστε να προσδιοριστεί τι ακριβώς είναι η δομή αυτή L, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Μοτογιούκι Σάτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως ο σχηματισμός αυτός δεν είναι αποτέλεσμα φυσικού φαινομένου, «καθώς το σχήμα είναι πολύ έντονο».

Ο Πέτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτολογίας στο Χάρβαρντ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε πως «πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιοχή που έχει αποφύγει την εξερεύνηση λόγω της απουσίας υπερκατασκευών». 

Πηγή: LiveScience/SmithsonianMagazine

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT