Βήματα εναντίον του έιτζ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Αμερικανοί γιατροί πέτυχαν να θεραπεύσουν από τον ιό του έιτζ νεογέννητο κοριτσάκι, τέσσερις μόλις ώρες μετά τον ερχομό του στη ζωή.

Την πρωτοποριακή τους μέθοδο παρουσίασαν οι γιατροί την Τετάρτη σε επιστημονικό συνέδριο στη Βοστώνη, ενώ η έρευνά τους δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Η ιατρική ομάδα αποκάλυψε ότι το κοριτσάκι από προάστιο του Λος Αντζελες είναι το δεύτερο νεογνό στο οποίο ο ιός του AIDS εξουδετερώνεται, με την πρώτη επιτυχημένη θεραπεία να έχει πραγματοποιηθεί στην πολιτεία του Μισισίπι.

Στο συνέδριο, άλλη ιατρική ομάδα ανακοίνωσε ακόμη μία ελπιδοφόρα ανακάλυψη, την τροποποίηση γονιδίων στο ανθρώπινο αίμα, που επέτρεψε σε δώδεκα ενηλίκους να αντισταθούν στον ιό HIV.

Το μωρό στο Μισισίπι είναι σήμερα τριάμισι ετών, ενώ δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα HIV, αφού ολοκλήρωσε τη θεραπεία εδώ και δύο χρόνια. Το μωρό στο Λος Αντζελες συνεχίζει να λαμβάνει ειδικά αντι-ιικά φάρμακα.

Σειρά εξονυχιστικών εξετάσεων, στις οποίες υπεβλήθη το μωρό στο Λος Αντζελες, έδειξαν ότι το βρέφος έχει απαλλαγεί τελείως από τον ιό, όπως εξηγεί η δρ Ντέμπρα Περσό, υπεύθυνη των εξετάσεων αυτών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που έγιναν στο μωρό, διαφέρουν σημαντικά από εκείνα όσων πάσχουν από έιτζ και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με σκοπό τον έλεγχο της ασθένειας.

«Δεν γνωρίζουμε εάν το μωρό έχει γιατρευτεί, αλλά όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή», είπε η κ. Περσό.

Οι περισσότερες μητέρες που έχουν μολυνθεί με τον ιό ΗΙV λαμβάνουν θεραπεία για το έιτζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στα νεογνά. Η μητέρα του μωρού από το Μισισίπι, όμως, δεν είχε λάβει καμία προγεννητική φροντίδα, ενώ ο ιός διαγνώσθηκε σε αυτή λίγο πριν από τον τοκετό. Η ιατρική ομάδα ξεκίνησε τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στο νεογνό τριάντα ώρες μετά τη γέννησή του, πριν ακόμη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι είχε μολυνθεί από τον HIV.

Το μωρό του Λος Αντζελες γεννήθηκε σε μαιευτήριο του Λονγκ Μπιτς, ενώ οι γιατροί γνώριζαν το ιστορικό της μητέρας, που έπασχε από HIV, αλλά δεν ελάμβανε τη φαρμακευτική της αγωγή. Στη μητέρα χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για το έιτζ κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε μια προσπάθεια πρόληψης της μόλυνσης του νεογνού. Το μωρό άρχισε να λαμβάνει θεραπεία λίγες ώρες μετά τη γέννησή του.

Το μωρό του Μισισίπι συνέχισε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή μέχρι τον 18ο μήνα της ζωής του. Υστερα από δέκα μήνες, όταν η μητέρα επισκέφθηκε εκ νέου το νοσοκομείο, το μωρό βρέθηκε να έχει μολυνθεί. Δέκα μήνες αργότερα, όμως, οι εξετάσεις των γιατρών έδειξαν ότι το μωρό δεν εμφάνιζε πια κανένα σύμπτωμα, παρότι η μητέρα της είχε πάψει να της χορηγεί τη φαρμακευτική αγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή