Τεστ αίματος προβλέπει μελλοντικό Αλτσχάιμερ

Τεστ αίματος προβλέπει μελλοντικό Αλτσχάιμερ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία απλή εξέταση αίματος θα μπορούμε στο μέλλον να μάθουμε κατά πόσον πρόκειται να νοσήσουμε από Αλτσχάιμερ εντός της επόμενης τριετίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η πρωτοποριακή εξέταση αίματος που παρασκεύασαν έχει ακρίβεια όσον αφορά την πρόβλεψη ποιος πρόκειται να νοσήσει από Αλτσχάιμερ της τάξης του 90%.

Η πρωτοποριακή εξέταση αναζητεί στο δείγμα του αίματος δέκα υπογραφές λιπιδίων όπως αναφέρει η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. Μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται το πρωτοποριακό τεστ θα περάσουν πολλά χρόνια καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να αξιολογηθεί η εξέταση η οποία είναι το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει το Αλτσχάιμερ.

Η εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου προκαλείται από τοξικές πρωτεΐνες που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και ακόμα και σήμερα, παρά την εκπληκτική εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, είναι ανίατη και θανατηφόρα. Περίπου 35 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από Αλτσχάιμερ ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μέχρι το 2050 ο αριθμός των νοσούντων θα φτάσει τα 115 εκατ.

Οπως εξηγεί ο Χάουαρντ Φεντερόφ, καθηγητής Νευρολογίας στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν στη Ουάσιγκτον και υπεύθυνος της ομάδας που παρασκεύασε το τεστ, η πρωτοποριακή εξέταση θα επιτρέψει στους ασθενείς, τις οικογένειες τους αλλά και τους θεράποντες ιατρούς να προγραμματίσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένεια, ενώ μελλοντικά είναι δυνατόν να βοηθήσει και στην εξεύρεση οριστικής θεραπείας.

Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για την εξεύρεση και παρασκευή φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν αποτύχει κατά πάσα πιθανότητα διότι τα υπό δοκιμή φάρμακα χορηγούνται όταν το νόσημα έχει ήδη εξελιχθεί πολύ. Ακόμα και τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα ενδέχεται να έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα εφόσον χορηγηθούν στα πρώτα της στάδια.

Οι ερευνητές αρχικά συνέλεξαν δείγματα αίματος από 525 υγιείς εθελοντές ηλικίας εβδομήντα ετών ή ακόμα πιο ηλικιωμένων.

Τρία χρόνια μετά την αρχική αιμοληψία 53 εθελοντές είχαν εμφανίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ ή μιας ηπιότερης αμνησιακής διαταραχής. Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από αυτήν την ομάδα συγκρίθηκαν με τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 53 υγιείς εθελοντές προκειμένου να εντοπιστεί ποια επακριβώς ήταν η διαφορά ανάμεσα στα δύο. Από αυτό οι ερευνητές εντόπισαν δέκα λιπίδια τα οποία φαίνεται να είναι μεταβολισμένα υπολείμματα των μεμβρανών εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο δρ Σάιμον Ρίντλεϊ της βρετανικής οργάνωσης για την Ερευνα στο Αλτσχάιμερ δήλωσε ότι τα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων είναι ενθαρρυντικά και ότι η εξεύρεση μιας εξέτασης αίματος με την οποία θα διαγιγνώσκεται η νόσος θα αποτελέσει ένα πραγματικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Κάποιοι επιστήμονες, ωστόσο, διατυπώνουν την άποψη ότι το τεστ δημιουργεί και ηθικά διλήμματα και ότι θα πρέπει να δίδεται στους εξεταζόμενους η δυνατότητα να μη μάθουν τι τους επιφυλάσσει η «μοίρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή