Ο καιρός ήταν σύμμαχος του Τζένγκις Χαν

Ο καιρός ήταν σύμμαχος του Τζένγκις Χαν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλός του ο καιρός… ενδέχεται να ευθύνεται για την επέκταση της αυτοκρατορίας του Τζένγκις Χαν, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, βασίζοντας τις εκτιμήσεις τους στην ανάλυση των αυξητικών δακτυλίων δένδρων, που εκτείνονται σε βάθος έντεκα αιώνων, έδειξαν ότι ο Τζένγκις Χαν αναρριχήθηκε στην εξουσία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξηρασίας και κατάφερε να επεκτείνει και να εδραιώσει την αυτοκρατορία του σε ολόκληρη την Ασία κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου καλοκαιρίας.

Τα χρόνια που προηγήθηκαν της ανόδου του Τζένγκις Χαν στην εξουσία επικράτησε μεγάλη ξηρασία (από το 1180 έως το 1190), αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of The National Academy of Sciences. Κατά την περίοδο της επέκτασης της αυτοκρατορίας, αντιθέτως, από το 1211 έως το 1225, η Μογγολία έζησε μια ασυνήθιστη περίοδο βροχοπτώσεων και ήπιων θερμοκρασιών. Οπως αναφέρει η Εϊμι Χεσλ, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, «η μετάβαση από τη μεγάλη ξηρασία στη μεγάλη βροχόπτωση, εκείνη ακριβώς την περίοδο, υποδεικνύει ότι οι κλιματικές συνθήκες διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη των ανθρωπίνων συμβάντων. Δεν ήταν φυσικά ο μοναδικός παράγοντας, αλλά πρέπει να δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάδειξη ενός χαρισματικού ηγέτη, τη δημιουργία στρατεύματος και τη συγκέντρωση εξουσίας».

Για τα παλαιότερα δείγματα, η Χεσλ και ο συνάδελφός της Νιλ Πέντερσον, του Παρατηρητηρίου Γης Λάμοντ – Ντόχερτι του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια συστάδα δένδρων που βρήκαν ερευνώντας τις δασικές πυρκαγιές της Μογγολίας. Εντόπισαν ομάδα πεύκων Σιβηρίας που ξεπηδούσαν από τα ανοίγματα ηφαιστειακών βράχων στα όρη Κανγκάι. Τα δένδρα υπό αυτές τις συνθήκες αναπτύσσονται με μεγάλη βραδύτητα και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις κλιματικές συνθήκες. Κάποια δένδρα είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 1.100 ετών, ενώ σε ένα κομμάτι ξύλου εντόπισαν αυξητικούς δακτύλιους που έφθασαν στο 650 π.Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή