Πιο παχύσαρκοι οι Νοτιοευρωπαίοι έφηβοι από τους Βόρειους

Πιο παχύσαρκοι οι Νοτιοευρωπαίοι έφηβοι από τους Βόρειους

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έφηβοι της Νότιας Ευρώπης έχουν περισσότερα παραπανίσια κιλά και είναι λιγότερο υγιείς από τους συνομηλίκους τους στη Βόρεια Ευρώπη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics. Στη μελέτη, αξίζει να σημειωθεί, συμμετείχε και ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, υπό τον συντονισμό του Φρανσίσκο Ορτέγκα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, εξέτασαν 3.528 εφήβους από τέσσερις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έξι πόλεις του Βορρά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινός τρόπος ζωής μέσω της διατροφής στην εφηβεία». Αξιολογώντας ευρύ φάσμα δεικτών υγείας, όπως η αντοχή στην ινσουλίνη, τα λιπίδια, η αρτηριακή πίεση, αλλά και η σωματική ικανότητα και το βάρος των παιδιών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά της Νότιας Ευρώπης είναι πιο παχύσαρκα και σε χειρότερη φυσική κατάσταση συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι διαφορές Βορρά και Νότου, επισημαίνουν οι ερευνητές, όσον αφορά τη σωματική άσκηση, τη διατροφή αλλά και τη γενετική προδιάθεση, δεν μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στο πάχος. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιός και Αντώνης Καφάτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντιστοίχως. Ομως η κατάσταση υγείας των ανηλίκων δεν φαίνεται να είναι καλύτερη στις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο των μικρών Αμερικανών έχουν οριακή ή υψηλή χοληστερίνη, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή