Αμφισβήτηση ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού

Αμφισβήτηση ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανοί επιστήμονες αμφισβητούν το γαλλικό παράδοξο που θέλει όσους πίνουν κόκκινο κρασί να εξισορροπούν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, η ρεσβερατρόλη, ένα από τα χιλιοτραγουδισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, δεν βοηθάει τους ανθρώπους να εξασφαλίσουν μακροζωία. Ούτε συνδράμει τους πότες στην αποφυγή καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως προκύπτει από τη μελέτη. Ο Ρίτσαρντ Σέμπα, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής του Τζονς Χόπκινς, εξηγεί πως από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η ρεσβερατρόλη στη δυτική δίαιτα δεν επηρεάζει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων. Πειράματα σε ζώα είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η ρεσβερατρόλη, που περιέχεται σε ασιατικές ρίζες, ξηρούς καρπούς ή μούρα, θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Το εύρημα αυτό, αν και δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους, είναι πιθανό να βρίσκεται πίσω από τις πωλήσεις συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης, αξίας 30 εκατ. τον χρόνο, στις ΗΠΑ.

Η τελευταία έρευνα βασίστηκε στη μέτρηση των επιπέδων ρεσβερατρόλης στα ούρα σε σχεδόν 800 κατοίκους δύο χωριών στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Οι επιστήμονες μέτρησαν την περιεκτικότητα του αντιοξειδωτικού στα ούρα τους για να διαπιστώσουν αν η ουσία βελτιώνει την υγεία τους. Οι κάτοικοι ήταν ηλικίας 65 ετών και πάνω όταν άρχισε η έρευνα, το 1998. Στα εννέα χρόνια που ακολούθησαν, το 34% πέθανε, και οι μελετητές δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση μεταξύ του πρόωρου θανάτου τους και των επιπέδων ρεσβερατρόλης. Ούτε διαπίστωσαν κάποια σχέση μεταξύ των επιπέδων ρεσβερατρόλης και της εκδήλωσης καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Παλαιότερες έρευνες είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η ρεσβερατρόλη, που κάποιοι ήλπιζαν ότι αποτελεί πανάκεια για κάθε νόσο, ελάχιστες επιπτώσεις έχει στην αρτηριακή πίεση, στον μεταβολισμό ή στα επίπεδα λιπιδίων. Ετσι το γαλλικό παράδοξο παραμένει μυστήριο και η απάντηση δεν είναι το κόκκινο κρασί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή