ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Κύπρο οι Δανοί επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους

stin-kypro-oi-danoi-epilegoyn-to-fylo-toy-paidioy-toys-2023698

Μια δανέζικη εταιρεία παροχών υγείας προσφέρει ταξίδια στην Κύπρο για ζευγάρια που θέλουν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας και να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία της Δανίας που απαγορεύει την επιλογή φύλου.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Άτεφ Ελ-Χερ, ο επικεφαλής της εταιρείας Kirurgirejser, η οποία προσφέρει επίσης θεραπείες με βλαστοκύτταρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Γίλαντς-Πόστεν.

Η θεραπεία γονιμότητας, που στοιχίζει από 10.500 έως 45.000 κορώνες (περίπου 1.400-6.000 ευρώ), γίνεται στην Κύπρο επειδή στη Δανία δεν επιτρέπεται στους υποψήφιους γονείς να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους παρά μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος να κληρονομήσει κάποια γενετική ασθένεια συνδεόμενη με το φύλο.
Το φύλο του παιδιού μπορεί να επιλεγεί είτε με γενετικές εξετάσεις στα έμβρυα, μετά από τεχνητή γονιμοποίηση, είτε με την εξέταση του σπέρματος πριν από τη σύλληψη.

Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Δανίας επέκριναν την "προσφορά" της εταιρείας. "Είναι ηθικά καταδικαστέο. Είναι κρίμα που μια δανέζικη εταιρεία βγάζει χρήματα από κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης Ράσμους Χορν Λάνγκχοφ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ισότητα των φύλων. Ο ίδιος αργότερα έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter, τονίζοντας: "Η επιλογή φύλου δεν είναι πρόβλημα μόνο του τρίτου κόσμου. Πλέον προσφέρεται και στους Δανούς γονείς".
Ο Γιάκομπ Μπίκλερ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ηθικής της Δανίας, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο "να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι η επιλογή φύλου είναι η αποκτήνωση της ανθρωπότητας".