Βρήκαν ξανά έιτζ στο μωρό που είχε ιαθεί

Βρήκαν ξανά έιτζ στο μωρό που είχε ιαθεί

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παιδί από το Μισισίπι, το οποίο εθεωρείτο ότι είχε θεραπευθεί από το έιτζ χάρη στη χορήγηση ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής αμέσως μετά τη γέννησή του, εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό, ανέφεραν Αμερικανοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι του τομέα υγείας το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη που καταστρέφει τις ελπίδες πολλών ειδικών για την εξεύρεση θεραπείας του έιτζ.

Το κορίτσι, 4 ετών σήμερα, γεννήθηκε πρόωρα σε κλινική του Μισισίπι το 2010 από οροθετική μητέρα η οποία δεν είχε λάβει καμία θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Αμέσως μετά τη γέννησή του διακομίστηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Μισισίπι, όπου η δρ Χάνα Γκέι, παιδίατρος ειδική στο έιτζ, αποφάσισε να του χορηγήσει πολύ ισχυρή δόση ενός κοκτέιλ αποτελούμενου από τρία φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του έιτζ. Το παιδί ακολούθησε τη θεραπεία επί 18 μήνες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Οταν επανεμφανίστηκε στην κλινική, οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να βρουν το παραμικρό ίχνος του ιού του έιτζ στο αίμα του ή στους ιστούς.

Προσβλήθηκαν 2,3 εκατ.

Η έκθεση του Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία το παιδί είχε θεραπευτεί, αύξησε τις ελπίδες των ειδικών ότι μια ιδιαίτερα επιθετική φαρμακευτική αγωγή τις πρώτες ώρες της ζωής θα μπορούσε να αναστρέψει τις λοιμώξεις από τον ιό στα νεογέννητα και ίσως και σε ενηλίκους που μόλις είχαν προσβληθεί από τον παθογόνο παράγοντα. Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσβλήθηκαν από τον ιό το 2012. Απ’ αυτούς οι 260 χιλιάδες ήταν νεογνά που μολύνθηκαν κατά τη γέννησή τους ή λίγο αργότερα.

Η δρ Χάνα Γκέι, η παιδίατρος του Ιατρικού Κέντρου του Μισισίπι που χορήγησε στο νεογέννητο την ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, σε τηλεφωνική συνέντευξη τόνισε ότι τα νέα ήταν σαν μια γροθιά στο στομάχι. Μάλιστα, εξαιτίας της ελπιδοφόρας περίπτωσης του νεογέννητου από το Μισισίπι, οι γιατροί είχαν προγραμματίσει παγκόσμια κλινική μελέτη σε 450 μωρά που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες οι οποίες δεν είχαν λάβει πριν από τον τοκετό καμία θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο κανένα βρέφος δεν είχε εγγραφεί για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή, και μετά την είδηση για το παιδί από το Μισισιπί, είναι προφανές ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα μεταβληθεί.

Ενα μόνο άτομο, εκτός από το μωρό από το Μισισιπί, θεωρείται ότι θεραπεύτηκε από το έιτζ. Πρόκειται για τον ενήλικο Τίμοθι Μπράουν, ο οποίος αρχικώς ήταν γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου». Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί υπέβαλαν τον άρρωστο σε μεταμόσχευση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων αίματος προκειμένου να θεραπεύσουν τη λευχαιμία από την οποία έπασχε, αφού ο νωτιαίος μυελός του είχε καταστραφεί από τη θεραπεία με ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία. Τα νέα βλαστοκύτταρα προέρχονταν από έναν συμβατό δότη που διέθετε μια σπάνια μετάλλαξη που δημιουργεί αιμοσφαίρια τα οποία, ωστόσο, δεν διαθέτουν στην επιφάνειά τους τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί το έιτζ προκειμένου να εισέλθει στο κύτταρο.

Οταν ο ιός του έιτζ εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, αρχικά εισβάλλει στα λευκά αιμοσφαίρια CD4 και κάνει εκατομμύρια αντίγραφα του εαυτού του. Στη συνέχεια εισβάλλει στα λεμφοκύτταρα στα έντερα και αλλού και χρησιμοποιεί τον πυρήνα του RNA για να κατασκευάσει κατοπτρικά αντίγραφα του DNA του, που συγχωνεύεται με το γενετικό υλικό του κυττάρου δημιουργώντας έτσι μια δεξαμενή του ιού. Υστερα από αυτό το σημείο, ακόμα και όταν τα αντιρετροϊκά σκευάσματα καταστείλουν τη δυνατότητα του ελεύθερου RNA να αντιγράψει τον εαυτό του, το DNA παραμένει περιμένοντας να δράσει ως καλούπι για το RNA σε περίπτωση που σταματήσει η χορήγηση των αντιρετροϊκών σκευασμάτων.

Δύο χρόνια χωρίς λοίμωξη

Η περίπτωση του βρέφους από το Μισισίπι διήγειρε το διεθνές ενδιαφέρον και προκάλεσε ενθουσιασμό όταν είδε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τη δημοσίευση στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Τότε η δρ Ντέμπορα Περσό, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδιατρικού Κέντρου Τζονς Χόπκινς, έγραφε ότι «αν καταφέρουμε να επαναλάβουμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε απόδειξη της αρχής ότι το έιτζ θεραπεύεται». Τώρα δήλωσε ότι το γεγονός ότι το παιδί δεν παρουσίασε λοίμωξη επί δύο χρόνια δεν έχει προηγούμενο.

Σήμερα στο παιδί χορηγείται τριπλή θεραπεία κατά του έιτζ την οποία αναμένεται να λαμβάνει για ολόκληρη τη ζωή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή