Από πύραυλο η βολίδα φωτιάς

Από πύραυλο η βολίδα φωτιάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εκπληκτικό θέαμα απήλαυσαν οι κάτοικοι των ανατολικών πολιτειών της Αυστραλίας και ειδικότερα της Μελβούρνης το βράδυ της Πέμπτης. Φλεγόμενο ουράνιο αντικείμενο, το οποίο προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από προωθητικό πύραυλο των Ρώσων, έσκισε τον έναστρο ουρανό βάζοντας… φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter.

Μόλις έγινε αισθητό το παράξενο ουράνιο θέαμα, πολλοί ήταν εκείνοι που στράφηκαν στο Twitter προκειμένου να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Αλλοι προτίμησαν να τηλεφωνήσουν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και να δώσουν τη δική τους ανταπόκριση περιγράφοντας την ομολογουμένως εντυπωσιακή «φωτεινή βολίδα» που διέσχιζε τον ουρανό με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά. Ενας από αυτούς περιέγραφε στον ραδιοσταθμό 3AW της Μελβούρνης το θέαμα λέγοντας «κινήθηκε με τεράστια ταχύτητα και ξαφνικά άρχισε να επιβραδύνεται μέχρι που χάθηκε αφήνοντας πίσω της μια καταπληκτική φωτεινή ουρά. Οταν πλησίασε αρκετά στο έδαφος, έμοιαζε σαν να έγινε χίλια κομμάτια. Ηταν κάτι εκπληκτικό».

Ενας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε με περισσότερο λυρισμό αυτά που βίωσε: «Ηταν ένα πολύ αστραφτερό φως με μια μακριά ουρά, λευκή με μερικά ψήγματα κόκκινου».

Βέβαια δεν κατάφεραν όλοι οι θεατές να απολαύσουν στον ίδιο βαθμό την υπέροχη ουράνια φλόγα. Πολλοί από αυτούς, σε κατάσταση πανικού, κάλεσαν την αστυνομία υποστηρίζοντας ότι αυτό που έβλεπαν δεν ήταν μετεωρίτης ή έστω φλεγόμενο διαστημικό σκουπίδι, αλλά επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη κάπου κοντά στην περιοχή.

Οι ειδικοί, πάντως, γνωρίζουν πολύ καλά τι ήταν το άγνωστο φλεγόμενο αντικείμενο. Πρόκειται, είπαν, για έναν ρωσικό προωθητικό πύραυλο τρίτου σταδίου ο οποίος προερχόταν από την εκτόξευση του πυραύλου Meteor 2 στις αρχές της εβδομάδας.

«Πρόκειται για κομμάτια των προωθητικών πυραύλων. Κάποια από αυτά τελικά πέφτουν στη Γη και απλά αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο Μπράιαν Σμιτ, καθηγητής Αστρονομίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και βραβευθείς, μαζί με Αμερικανούς, με το Νομπέλ Φυσικής το 2011. Κατά πάσα πιθανότητα το αντικείμενο είναι ένα από τα θεωρούμενα διαστημικά σκουπίδια και όχι κάποιος μετεωρίτης. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το αντικείμενο, που ακολούθησε, εξάλλου, πολύ χαμηλή τροχιά κοντά στην ατμόσφαιρα.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν κάποια αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη», προσέθεσε ο δρ Σμιτ. «Αυτή η βολίδα φωτιάς φαίνεται να ακολούθησε ακριβώς την τροχιά που θα είχε ο προωθητικός πύραυλος τρίτου σταδίου, ο οποίος άλλωστε αναμενόταν να επανενταχθεί στη γήινη ατμόσφαιρα περίπου την ίδια ώρα με αυτή που απολαύσαμε το θεσπέσιο ουράνιο θέαμα».

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Αυστραλός αστρονόμος Αλαν Ντάφι, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πού έπεσαν τα τμήματα του πυραύλου που διασώθηκαν μετά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή