Αφήστε το I.X., προτιμήστε ποδήλατο ή βάδισμα

Αφήστε το I.X., προτιμήστε ποδήλατο ή βάδισμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι και προτιμήστε τα πόδια ή το ποδήλατο για να μεταβείτε στον χώρο εργασίας σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από έρευνα, που διενήργησε το University of East Anglia (UEA), που διαπίστωσε ότι όσοι ασκούν φυσική δραστηριότητα για να φτάσουν στη δουλειά τους έχουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και λιγότερο άγχος. Ακόμη και οι αστικές συγκοινωνίες είναι προτιμότερες σε σχέση με το οδήγημα επισημαίνει η μελέτη, που διήρκεσε δέκα χρόνια και είχε ως δείγμα 18.000 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι ήδη γνωστά και η έρευνα απλώς ενισχύει την άποψη ότι εξίσου ευεργετικές είναι οι επιπτώσεις και στον ψυχολογικό τομέα.

Σε 18.000 ενηλίκους

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική του UEA και το Κέντρο Οικονομικής Ανάλυσης της Υγείας του University of York παρακολούθησε 18.000 ενηλίκους, που μετακινούνταν για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους, από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο επί 18 χρόνια. Από αυτό το δείγμα, το 73% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί αυτοκίνητο για να φτάσει στη δουλειά, το 13% ότι περπατάει και το 3% ότι μεταβαίνει στην εργασία του με ποδήλατο. Το 11% χρησιμοποιούσε τις αστικές συγκοινωνίες την ίδια εποχή.

Οσοι είχαν ένα δραστήριο τρόπο μετακίνησης αποδείχθηκαν υγιέστεροι απ’ όσους μετέβαιναν στη δουλειά τους με αυτοκίνητο ή αστικές συγκοινωνίες. Οταν οι μελετητές ανέλυσαν τη φυσική κατάσταση όσων εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο για χάρη του ποδήλατου ή του βαδίσματος, διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ ευτυχέστεροι μετά την αλλαγή αυτή. Η έρευνα εξέτασε τα συναισθήματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της δυστυχίας, της αϋπνίας και της αδυναμίας χειρισμού προβλημάτων.

Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης υπόψη τους ποικίλους παράγοντες, που επηρεάζουν την ευτυχία, όπως το εισόδημα, η απόκτηση παιδιών, η μετακίνηση σε άλλο σπίτι ή δουλειά και η αλλαγή συντρόφων. Ο επικεφαλής της ομάδας, Ανταμ Μάρτιν, από το UEA σχολίασε: «Η έρευνα μας δείχνει ότι όσο περισσότερο περνούν οι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο για να φτάσουν στη δουλειά τους, τόσο χειρότερη είναι η ψυχολογική τους κατάσταση. Και αντίστροφα, είναι ευτυχέστεροι όσοι περπατούν αρκετή ώρα για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους». Κατά τη γνώμη του είναι περίεργο το εύρημα της έρευνας ότι όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες είναι πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που οδηγούν. «Το γεγονός ότι το λεωφορείο ή το μετρό δίνει στους ανθρώπους χρόνο να ηρεμήσουν, να διαβάσουν και να επικοινωνήσουν με τους συνεπιβάτες τους, ακόμη και να περπατήσουν λίγο μέχρι τη στάση, φαίνεται ότι χαροποιεί τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή