Το πολύ γάλα ίσως να μην περιορίζει τα κατάγματα

Το πολύ γάλα ίσως να μην περιορίζει τα κατάγματα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος δεν περιορίζει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal. Αντιθέτως, η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που έπιναν τρία ποτήρια γάλα ή περισσότερα κάθε ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα συγκριτικά με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο γάλα.

Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι με την έρευνα που πραγματοποίησαν υποδεικνύουν απλά μία υπάρχουσα τάση και επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η υψηλή κατανάλωση γάλατος προκαλεί κατάγματα. Κατά πάσα πιθανότητα τα κατάγματα προκαλούνται από διάφορους άλλους παράγοντες στους οποίους διαδραματίζουν ρόλο τόσο το οινόπνευμα όσο και το σωματικό βάρος.

Το γάλα θεωρείται από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου αλλά οι μελέτες που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι βοηθά στην οικοδόμηση πιο γερών οστών και στα λιγότερα κατάγματα δεν κατέληξαν σε σαφή αποτελέσματα.

Η ομάδα των επιστημόνων από τη Σουηδία μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 61.400 γυναικών από το 1987 έως το 1990 και 45.300 ανδρών από το 1997. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με τα οποία αποκάλυπταν πόσο συχνά καταναλώνουν τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί κατά τη διάρκεια ενός έτους. Στη συνέχεια οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσοι υπέστησαν κατάγματα και πόσοι τελικώς πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Μετά την πάροδο 20 ετών, όταν επανελέγχθηκαν οι γυναίκες διαπιστώθηκε ότι αυτές που κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα συγκριτικά με αυτές που πίνουν λιγότερο γάλα. Επίσης οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο γάλα είχαν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Ο καθηγητής Καρλ Μαϊκλσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Ουψάλα, εξηγεί ότι οι γυναίκες που έπιναν τρία ή περισσότερα ποτήρια γάλα ημερησίως είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας συγκριτικά με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα ημερησίως. Ταυτόχρονα διέτρεχαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα ισχίου. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για περίπου 11 χρόνια μετά την αρχική μελέτη και καταγράφηκαν παρόμοιες αλλά λιγότερο ισχυρές τάσεις.

Ερευνα για το γιαούρτι

Οταν οι επιστήμονες μελέτησαν την κατανάλωση γιαουρτιού καταγράφηκε η ακριβώς αντίθετη τάση: όσοι έτρωγαν πολύ γιαούρτι είχαν περιορισμένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα. Ο καθηγητής Μάικλσον πιστεύει ότι για τα αποτελέσματα μπορεί να ευθύνονται τα σάκχαρα στο γάλα, τα οποία επιταχύνουν τη γήρανση.

Η καθηγήτρια Σου Λάνχαμ – Νιου του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, πάντως, υποστηρίζει ότι η χρήση της εν λόγω έρευνας είναι πολύ περιορισμένη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή