Μπορεί η Γεωγραφία να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση;

Μπορεί η Γεωγραφία να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Γεωγραφία να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση; Μήπως, τελικά, η επιστήμη του χώρου αλλά και πάνω από όλα του ανθρώπου μπορεί να μας βοηθήσει -και αυτή- να απεγκλωβιστούμε από τις δυσμενείς συνθήκες των καιρών μας;

Την απάντηση σε μία από τις ίσως σημαντικές ερωτήσεις της εποχής μας επιχείρησαν να δώσουν ένα πλήθος επιστημόνων από τις 22 έως και τις 24 Οκτωβρίου στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΠΘ με τίτλο “Η Γεωγραφία στην εποχή της κρίσης”. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Τομέα Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ασχοληθούν με τα θέματα που σχετίζονται με το ρόλο της Γεωγραφίας, σε κάθε πτυχή της σημερινής οικονομικής κρίσης, η οποία αναπόφευκτα επεκτείνεται στη χωρική διάσταση, γεγονός που καθιστά αναγκαία την Γεωγραφία και τις πληροφορίες που προσφέρει μαζί με την ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνικών. Παράλληλα αποζητά και τη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ των γεωγράφων για την εξέλιξη της επιστήμης.

Διακεκριμένοι αλλά και νέοι επιστήμονες του χώρου παρευρέθηκαν και παρουσίασαν τις πρόσφατες ερευνητικές τους εργασίες, οι οποίες αφορούσαν σε περιοχές κυρίως του Ελλαδικού χώρου αλλά και του εξωτερικού. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες ανήκουν οι εργασίες αποτελούν κομμάτι τόσο του περιβαλλοντικού όσο και του ανθρωποκεντρικού τομέα των επιστημών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, εκτός από το ΑΠΘ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Ευθύμιο Καρύμπαλη, ιδιαίτερα σημαντική -π[εραν των εισηγήσεων- ήταν η συμμετοχή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τόσο με την παρουσία των μελών ΔΕΠ, όσο και με τη χρηματοδότηση της συμμετοχής και της μετακίνησης 135 περίπου φοιτητών του τμήματος Γεωγραφίας. Η επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου χρηματοδότησε τη συνδρομή και τα έξοδα μετακίνησης ενώ διοργάνωσε μια ημερήσια μετασυνεδριακή εκδρομή αποκλειστικά για τους φοιτητές του στη λίμνη Κερκίνη, τον ποταμό Στρυμόνα και την Αμφίπολη.

Μέσα από το συνέδριο αυτό, δόθηκε η ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μπροστά στο ειδικό κοινό αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο.

Η Γεωγραφία αποτελεί μια πολυσυλλεκτική επιστήμη με ευρύ πεδίο γνώσεων. “ Μέσα από τους κλάδους της, η Γεωγραφία δίνει προτάσεις σε όλα τα επίπεδα, ανθρωποκεντρικά αλλά και περιβαλλοντικά, με τις οποίες μπορούμε να μεταδώσουμε την έννοια της επιστήμης στο κοινό καθώς αυτή έχει διαστρεβλωθεί αλλά και να λύσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα της εποχής μας” αναφέρει ο κ. Ισαάκ Παρχαρίδης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπειού

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή