Οταν το πρώτο φιλί κρίνει την εξέλιξη μιας σχέσης

Οταν το πρώτο φιλί κρίνει την εξέλιξη μιας σχέσης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eνα φιλί είναι απλά ένα φιλί», λέει ένα παλιό τραγούδι. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα παθιάρικο φιλί στο στόμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια καλή και ευτυχισμένη σχέση. Ολλανδοί ερευνητές, από την άλλη, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια ενός παθιάρικου φιλιού, διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, ανταλλάσσουμε περί τα 80 εκατομμύρια βακτήρια. Αν αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, πρέπει να επιδείξετε ψυχραιμία καθώς όπως αποδεικνύεται από την επιστημονική έρευνα το φιλί είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία. Το φιλί δραστηριοποιεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου που συνδέεται με τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα και με βάση αυτή την εμπειρία αποφασίζουμε συνήθως πώς θα προχωρήσουμε. Τα φιλιά πυροδοτούν μια πραγματική πλημμυρίδα νευροδιαβιβαστών και ορμονών σε ολόκληρο το σώμα, που επηρεάζουν το πώς σκεπτόμαστε και νιώθουμε.

Σύμφωνα με εξελικτικούς βιολόγους του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 59% των ανδρών και το 66% των γυναικών δήλωσαν ότι τερμάτισαν κάποια σχέση τους επειδή το πρώτο φιλί δεν πήγε καλά. Ερευνα του Ελβετού βιολόγου Κλάους Βέντεκιντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες προσελκύονται από τη μυρωδιά ανδρών που διαθέτουν διαφορετικό γενετικό κώδικα για το ανοσοποιητικό σύστημα, σε μία περιοχή του DNA γνωστή ως «μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας», καθώς αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Προφανώς δεν βρίσκεται κάτι τέτοιο στη σκέψη μας όταν φιλιόμαστε, αλλά αυτό ακριβώς το φιλί είναι που μας δίνει στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να διατηρήσουμε τη σχέση. Τέλος, ένα παθιάρικο φιλί μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με συναισθήματα επιθυμίας και λαχτάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή