Ιχνη γυαλιού στον Αρη δίνουν ελπίδες για ζωή

Ιχνη γυαλιού στον Αρη δίνουν ελπίδες για ζωή

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αποθέματα γυαλιού σε κρατήρες του πλανήτη Αρη εντόπισε για πρώτη φορά διαστημικό όχημα, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, ενισχύοντας τις ελπίδες για ίχνη ζωής στο γεωλογικό του παρελθόν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το γυαλί δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση σωμάτων, όπως μετεωριτών, αστεροειδών ή κομητών, στην επιφάνεια του Αρη, θερμαίνοντας τη σκόνη του εδάφους σε τέτοιο βαθμό, ώστε μέρος της μετατράπηκε σε γυαλί.

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε τα αποθέματα γυαλιού στην επιφάνεια του Αρη, χάρη στους αισθητήρες του διαστημοπλοίου Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Γεωλόγοι στη Γη έχουν αντλήσει σημαντικές πληροφορίες, μελετώντας υπολείμματα γυαλιού, τα οποία δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση τέτοιων σωμάτων στην επιφάνεια του πλανήτη μας, όπως την ύπαρξη οργανικών μορίων σε κρατήρα αστεροειδούς στην Αργεντινή.

Η δυσκολία της αναγνώρισης του γυαλιού από το MRO, το οποίο πετάει σε τροχιά γύρω από τον Αρη, υποχρέωσε την επιστημονική ομάδα του Μπράουν να καταφύγει σε ευρηματικές μεθόδους. Οι συντάκτες της μελέτης, Κέβιν Κάνον και Τζακ Μάσταρντ, δημιούργησαν γυαλί στο εργαστήριο, υπερθερμαίνοντας σκόνη, για να μετρήσουν το μοναδικό φάσμα χρωμάτων που παράγει το γυαλί αυτό.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα του φασματογράφου από το εργαστήριο με εκείνα που κατέγραψε το διαστημόπλοιο MRO στην επιφάνεια του Αρη, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πολλές ομοιότητες.

Τα στοιχεία του MRO έδειξαν ότι πολλοί κρατήρες στον Αρη «φιλοξενούν» αποθέματα γυαλιού, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από την πρόσκρουση αστρικών αντικειμένων. Το μεγαλύτερο μέρος του γυαλιού εντοπίσθηκε στα υψηλότερα σημεία κρατήρων, πράγμα που σημαίνει ότι προήλθε από τη συντριβή μετεωριτών ή κομητών. «Τα σημεία αυτά, όπου εντοπίσθηκε γυαλί, θα πρέπει να γίνουν ο πρωταρχικός στόχος κάθε μελλοντικής εξερευνητικής μη επανδρωμένης αποστολής, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για επανδρωμένη αποστολή γύρω στο 2030», είπε ο Τζιν Γκριν, επικεφαλής πλανητικών μελετών της NASA.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή