«Ξύπνησε» το Philae

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξύπνησε» έπειτα από «χειμερία νάρκη» έξι μηνών το εξερευνητικό όχημα Philae της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που είχε προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο τον Νοέμβριο του 2014. Το Philae είχε δουλέψει για περίπου 60 ώρες μέχρι τη στιγμή που εξαντλήθηκε η τροφοδοτούμενη από τον ήλιο μπαταρία του, ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας CNES της Γαλλίας, το σκάφος επέστρεψε πλέον στη «ζωή», καθώς μετακινήθηκε πιο κοντά προς τον ήλιο και πλέον έχει αρκετή μπαταρία για να δουλέψει.

«Λάβαμε νέα σήματα από το Philae για μια χρονική περίοδο δύο λεπτών και 40 δευτερολέπτων», είπε χαρακτηριστικά,ο Ζαν Ιβ Λε Γκολ.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Το 80% των παρατηρήσεων σχετικά με τον κομήτη θα γίνει από το μητρικό σκάφος Ροζέτα, που παραμένει σε τροχιά, ενώ η συνδυασμένη λειτουργία των δύο επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις σχετικά με τη σύσταση του κομήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή