Μοιραστείτε τις ευθύνες, αποκτήστε υγιή συμβίωση

Μοιραστείτε τις ευθύνες, αποκτήστε υγιή συμβίωση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη σεξουαλική και συναισθηματική είναι η ικανοποίηση που εισπράττουν από τη σχέση τους τα ανδρόγυνα που μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες που μελέτησαν 487 τυχαίες οικογένειες ετεροφυλόφιλων ζευγαριών μικρού έως μεσαίου εισοδήματος στο πλαίσιο της έρευνας «The 2006 Marital and Relationship Study». Στις περιπτώσεις όπου η γυναίκα αναλάμβανε το κύριο μέρος της ανατροφής των παιδιών και οι δύο σύντροφοι δήλωσαν μικρότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους. Αντίθετα, ο αντίκτυπος της ανάληψης περισσότερων ευθυνών από τους άνδρες δεν ήταν ο ίδιος.

Αναλυτικότερα, τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ενωσης υποδεικνύουν ότι στα ανδρόγυνα όπου η σύζυγος διεκπεραίωνε το 60% της ανατροφής των παιδιών, δηλαδή τον ορισμό των κανόνων συμπεριφοράς, το παιχνίδι και τον έπαινο, η σχέση μεταξύ των γονέων χαρακτηριζόταν από μικρότερη σεξουαλική ικανοποίηση και περισσότερες συγκρούσεις. «Ενα από τα πιο σημαντικά ευρήματά μας αποτελεί το γεγονός ότι το μόνο μοίρασμα αρμοδιοτήτων σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών που είναι ιδιαίτερα προβληματικό για την ποιότητα της σχέσης και της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών αφορά την εκτέλεση των περισσότερων καθηκόντων από τη γυναίκα», είπε ο επικεφαλής δρ Ντάνιελ Κάρλσον, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι πατέρες μπορούσαν να αναλάβουν τις περισσότερες ή ακόμη και όλες τις ευθύνες της ανατροφής ενός παιδιού χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η σχέση τους.

Οπως ανέφεραν οι ακαδημαϊκοί, υπάρχουν σχέδια για να ερευνηθεί περαιτέρω η ευεργετική επίδραση της ίσης κατανομής των αρμοδιοτήτων για την ανατροφή των παιδιών. «Εάν υπάρχει ένας “νέος” τύπος άνδρα που θέλει να αναλάβει μέρος της ανατροφής τους, μάλλον ο ίδιος επενδύει περισσότερο στη σχέση του», σχολίασε ο καθηγητής Κάρι Κούπερ, ειδικός στην οργανωτική ψυχολογία στο Manchester Business School, προσθέτοντας ότι οι άνδρες επιλέγουν όλο και περισσότερο να έχουν ευέλικτο ωράριο εργασίας και μεγαλύτερες οικογενειακές ευθύνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή