Στηθοσκόπιο από 3D printer έφτιαξε Παλαιστίνιος

Στηθοσκόπιο από 3D printer έφτιαξε Παλαιστίνιος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Φθηνό στηθοσκόπιο, το οποίο κατασκευάσθηκε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer), δημιούργησε Παλαιστινιοκαναδός γιατρός ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει λύση στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού που προκαλεί ο ήδη οκταετής αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ.

Ο δρ Τάρεκ Λουμπάνι ισχυρίζεται ότι το στηθοσκόπιό του έχει κόστος κατασκευής μόλις 2,5 δολαρίων, κλάσμα του κόστους ενός στηθοσκοπίου μεγάλης εταιρείας, ενώ γιατροί διαβεβαιώνουν ότι η φθηνή «τυπωμένη» εκδοχή λειτουργεί εξίσου καλά.

Η έλλειψη βασικού ιατρικού εξοπλισμού στην απομονωμένη παλαιστινιακή περιοχή «είναι κάτι που μπορεί να δώσει αφορμή για σημαντικές καινοτομίες», υποστηρίζει ο δρ Λουμπάνι, ο οποίος εργάζεται ως γιατρός σε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου του Λόντον του Καναδά. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία του δρ Λουμπάνι, Glia Project, αποσκοπεί στην τροφοδοσία υποβαθμισμένων περιοχών, όπως η Γάζα, με ιατρικό εξοπλισμό.

Η περίθαλψη στη Γάζα

Τα νοσοκομεία της Γάζας αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις μετά τον αποκλεισμό που επέβαλαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ύστερα από τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του 2007. Οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές έχουν προκαλέσει ελλείψεις βασικών ιατρικών αγαθών και εξοπλισμού, όπως τα νοσοκομειακά αναλώσιμα και οι πλαστικές σακούλες ορών.

«Ελπίζω στην παραγωγή τέτοιων υλικών επιτόπου, ώστε τα νοσοκομεία της Γάζας να πάψουν να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Ισραήλ και των διεθνών δωρητών», λέει χαρακτηριστικά ο 34χρονος δρ Λουμπάνι, ο οποίος εργάσθηκε ως εθελοντής στα επείγοντα νοσοκομείου της Γάζας το 2012, κατά τη διάρκεια του ολιγοήμερου αλλά αιματηρού πολέμου. Παρότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες διακομίζονταν κάθε μέρα στο νοσοκομείο, η ιατρική ομάδα διέθετε μόλις δύο στηθοσκόπια.

Αφού επέστρεψε στον Καναδά, μετά τον πόλεμο, ο δρ Λουμπάνι μελέτησε την κατασκευή εξ ολοκλήρου πλαστικού στηθοσκοπίου, πρωτότυπο του οποίου κατασκεύασε τον περασμένο μήνα.

Το πρώτο στηθοσκόπιο από τρισδιάστατο εκτυπωτή δοκιμάσθηκε λίγο αργότερα στο καναδικό νοσοκομείο του Λόντον, ενώ ακουστικές δοκιμές έδειξαν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό και αξιόπιστο όσο και το καλύτερο της αγοράς, που είναι το Littmann Cardiology III.

«Το στηθοσκόπιο Glia είναι πράγματι υψηλού επιπέδου και αποδίδει πιστά τον ήχο. Είναι εξίσου καλό ή και καλύτερο από το Littmann», τονίζει ο δρ Τζόναθαν Ντράιερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, ο οποίος δεν συμμετέχει στο Glia Project.

Η εταιρεία του δρ Λουμπάνι δημιούργησε επίσης -πάντα για τρισδιάστατο εκτυπωτή- σχέδια για άλλα χρήσιμα χειρουργικά εργαλεία.

Την περασμένη εβδομάδα ο δρ Λουμπάνι, επισκεπτόμενος τη Γάζα, παρακολούθησε μέλη της ομάδας του να «εκτυπώνουν» στηθοσκόπιο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή σε κατάστημα στην Πόλη της Γάζας. Ο εκτυπωτής, ο οποίος συναρμολογήθηκε στην παλαιστινιακή περιοχή, έλιωσε στρώσεις κόκκινου πλαστικού σε κυκλικό σχήμα, πάνω σε θερμή επιφάνεια. Μόλις ο εκτυπωτής ολοκλήρωσε το έργο του, ο δρ Λουμπάνι συνέδεσε τα μέρη του στηθοσκοπίου.

«Η διαδικασία είναι απλούστατη, φθηνή και κατάλληλη για τις ανάγκες μας. Τώρα μπορούμε να εξοπλίσουμε κάθε γιατρό με ένα ολοκαίνουργιο στηθοσκόπιο», διευκρίνισε ο δρ Αϊμάν Σαχμπάνι, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας.

Η υιοθέτηση των νέων στηθοσκοπίων, όμως, θα απαιτήσει ακόμη χρόνο, καθώς πολλοί γιατροί στη Γάζα δεν τα χρησιμοποιούν εξαιτίας των ελλείψεων και του υψηλού τους κόστους. Η φθηνή κατασκευή των «τυπωμένων» στηθοσκοπίων, ωστόσο, θα πείσει τους γιατρούς της Γάζας, καθώς και άλλων υποβαθμισμένων περιοχών του κόσμου, να στραφούν στα Glia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή