ΠΑΡΙΣΙ. Ανίκανες να αναδειχθούν στην κορυφή του επιστημονικού τομέα θεωρούν τις γυναίκες δύο στους τρεις κατοίκους της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway για λογαριασμό του ιδρύματος L’Oreal.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζει ποσοστό 67% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι οι γυναίκες δεν «διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για να γίνουν επιστήμονες πρώτης γραμμής».
Ποσοστό 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης των γυναικών, ενώ 20% είπε ότι οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν «επαγγελματική δικτύωση, ούτε και ανταγωνιστικό πνεύμα ανάλογο εκείνου των ανδρών». Μόλις 33% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι γυναίκες έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να αναδειχθούν στους τομείς της Φυσικής, της Βιολογίας ή της Χημείας.
Το θέμα της θέσης των γυναικών στις επιστήμες απασχόλησε νωρίτερα φέτος την κοινή γνώμη, μετά τις υποτιμητικές δηλώσεις του Βρετανού νομπελίστα Τιμ Χαντ για τη συνεργασία του με γυναίκες στο εργαστήριο.
«Το πρόβλημά μου με τα κορίτσια είναι ότι τα ερωτεύεσαι, σε ερωτεύονται ή βάζουν τα κλάματα όταν τους κάνεις κριτική», είπε ο 72χρονος Χαντ, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του επίτιμου καθηγητή σε βρετανικό πανεπιστήμιο.
Η τιμηθείσα με βραβείο Νομπέλ Ιατρικής το 2009, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, διηγήθηκε ότι έρχεται συχνά αντιμέτωπη με σεξιστική συμπεριφορά στο εργαστήριο: «Οταν παρουσίασα για πρώτη φορά, το 1984, την έρευνά μου για τα χρωμοσώματα, που μου χάρισε το Νομπέλ, γηραιότεροι συνάδελφοί μου άρχισαν να με επικρίνουν, λέγοντας ότι δεν είχα ακολουθήσει σωστό δρόμο. Ευτυχώς, επέμεινα στη μελέτη μου».
Η έρευνα έδειξε ότι οι Γερμανοί, με 71%, είναι οι λιγότερο πρόθυμοι να παραδεχθούν ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν καλοί επιστήμονες. Δεύτεροι ακολουθούν οι Ιταλοί, με 70%, ενώ Γάλλοι και Βρετανοί αμφισβητούν την ικανότητα αυτή των γυναικών σε ποσοστό 64%, με τους Ισπανούς στην τελευταία θέση, με 63%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά είναι ανάλογα μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να είναι μάλιστα ακόμη πιο αυστηρές με το φύλο τους σε ό,τι αφορά την αυτοπεποίθηση στον χώρο εργασίας.