Q & A: Τι θα συνέβαινε εάν εξαφανίζονταν τα κουνούπια;

Q & A: Τι θα συνέβαινε εάν εξαφανίζονταν τα κουνούπια;

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ο πλανήτης γλίτωνε από τα κουνούπια, θα υπήρχαν κάποιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο με σιγουριά, διότι, πρώτον, τα είδη των κουνουπιών είναι πάρα πολλά και καλύπτουν πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, δεύτερον, τρέφονται και αποτελούν τροφή για ένα μεγάλο εύρος άλλων πλασμάτων, και τέλος, διότι δεν έχουν μελετηθεί οι περισσότερες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Είναι όμως φυσικό οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τα ενοχλητικά τσιμπήματα και επωμίζονται το βάρος των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν, να ελπίζουν ότι η απάντηση είναι όχι.

Πολλά πτηνά, νυχτερίδες, αμφίβια, ψάρια, αράχνες και άλλα έντομα τρέφονται με κουνούπια. Πολλοί ειδικοί στον έλεγχο των κουνουπιών λένε ότι, παρότι οι θηρευτές δεν καταναλώνουν αρκετά κουνούπια ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους, μία απώλεια των κουνουπιών θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

Μία επιστημονική έρευνα όσον αφορά την εξάλειψη των κουνουπιών, η οποία δημοσιεύθηκε το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, κλείνει με ένα σχόλιο του επικεφαλής της Αμερικανικής Εταιρείας Ελέγχου Κουνουπιών, ο οποίος σημειώνει ότι η εξολόθρευσή τους θα αναστάτωνε τα περιβάλλοντα στα οποία δραστηριοποιούνται και ότι «κάτι άλλο, καλύτερο ή χειρότερο, θα αναλάμβανε δράση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή