Γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία

Γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Εικόνες πρωτοφανούς ευκρίνειας άστρου που κινείται γύρω από γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας εξασφάλισε το τηλεσκόπιο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στην έρημο Ατακαμά της Χιλής.

Οι εικόνες αυτές επιτρέπουν στους αστρονόμους να μελετήσουν τις κινήσεις του άστρου με μεγάλη λεπτομέρεια, υποθέτοντας την ακριβή θέση της γιγάντιας μαύρης τρύπας. Οι μαύρες τρύπες ασκούν τόσο μεγάλη βαρυτική έλξη, που προσελκύουν τα σωματίδια του φωτός καθιστώντας τον εντοπισμό και την παρατήρησή τους αδύνατη.

Το άστρο, που ονομάσθηκε προσωρινά S2, βρίσκεται σε απόσταση 25.000 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται δε για το αστρικό σώμα που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο στη γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, με το όνομα Τοξότης Α, πραγματοποιώντας ελλειπτική τροχιά γύρω της διάρκειας 16 ετών. Το S2 είναι νέο άστρο για τα δεδομένα της αστρονομίας, με ηλικία μικρότερη των 100 εκατομμυρίων ετών.

Οι αστρονόμοι έχουν μελετήσει το S2 και κατά το παρελθόν. Οι εικόνες από το τηλεσκόπιο στη Χιλή, όμως, επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. «Οι παρατηρήσεις θα είναι 15 φορές πιο ακριβείς. Ο εντοπισμός του S2 προκάλεσε ενθουσιασμό, καθώς η ύπαρξη της μαύρης τρύπας Τοξότης Α θα αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία», λέει ο Φρανκ Αϊζενχάουερ του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή