Το κλάμα μωρού φέρει υπογραφή μητρικής γλώσσας

Το κλάμα μωρού φέρει υπογραφή μητρικής γλώσσας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζονται από τη γλώσσα που μιλούν οι γονείς τους όταν μαθαίνουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η μητρική γλώσσα επηρεάζει ακόμη και το κλάμα του μωρού. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρώτο κλάμα του νεογνού, μόλις έρθει στον κόσμο, φέρει την υπογραφή της μητρικής του γλώσσας.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κλάμα του βρέφους είναι πιο μελωδικό αν η μητέρα μιλάει κάποια τονική γλώσσα, μία γλώσσα όπου ο τόνος είναι αυτός που καθορίζει την έννοια της λέξης. Τονικές γλώσσες είναι η μανδαρινική, που μιλούν στην Κίνα, αλλά και οι γλώσσες του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, καθώς και αυτή της φυλής των Νσο του Βορειοδυτικού Καμερούν. Στην πραγματικότητα, αυτές οι γλώσσες απαιτούν μεγαλύτερη φωνητική επιδεξιότητα προκειμένου να μιλήσει κανείς καθαρά.

Η καθηγήτρια Καθλίν Βέρμκε, επικεφαλής της Τμήματος Ανάπτυξης του Λόγου του Πανεπιστήμιου του Βίρτσμπουργκ και συντονίστρια της μελέτης, επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η εκμάθηση της γλώσσας ξεκινάει από την ενδομήτριο ζωή. «Το κλάμα των νεογνών που οι μητέρες τους μιλούν τονικές γλώσσες είναι πολύ μελωδικότερο από το κλάμα ενός νεογνού από τη Γερμανία, που μοιάζει περισσότερο με ψαλμό», εξηγεί η δρ Βέρμκε.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν σε δύο διαφορετικές μελέτες στις επιθεωρήσεις Speech, Language and Hearing και Journal of Voice. Οι επιστήμονες μελέτησαν το κλάμα των βρεφών της φυλής Νσο και διαπίστωσαν ότι αυτά τα μωρά είχαν διαφορετικό τόνο από τα μωρά των Γερμανίδων μητέρων. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι μεταβολές των τόνων ήταν πολύ πιο έντονες στο κλάμα των νεογνών της φυλής Νσο, ενώ παρόμοια συμπεράσματα υπήρξαν όταν εξετάστηκε το κλάμα μωρών από το Πεκίνο, σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό. Οι Νσο χρησιμοποιούν μία εξαιρετικά περίπλοκη τονική γλώσσα που περιλαμβάνει οκτώ διαφορετικούς τόνους, προκειμένου να δώσουν έννοια στις λέξεις.

Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα μωρά μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα ακόμη και όταν βρίσκονται στη μήτρα και πιθανώς η εκμάθηση επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή