Τα ψέματα των παιδιών αναγνωρίζονται δύσκολα

Τα ψέματα των παιδιών αναγνωρίζονται δύσκολα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραγε μπορείτε να καταλάβετε αν και πότε το παιδί σας λέει ψέματα; Αν αυτό πιστεύετε, η αλήθεια είναι ότι αυταπατάσθε οικτρά. Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που μελέτησαν το φαινόμενο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Law and Human Behavior, ανέλυσαν στοιχεία από 45 προηγούμενες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 10.000 ενήλικες και παιδιά.

Ετσι διαπίστωσαν ότι ακόμα και όταν οι γονείς πιστεύουν ότι γνωρίζουν το παιδί τους και πότε αυτό τους παραπλανά, στην πραγματικότητα μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί τούς λέει ψέματα μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ενήλικοι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα να κατανοήσουν πότε ένα παιδί τούς λέει την αλήθεια (64% των περιπτώσεων).

Την ίδια στιγμή, η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και παιδιά ηλικίας τριών ετών μπορούν να καταφεύγουν συνειδητά στα ψέματα και βέβαια την ικανότητά τους αυτή την εξελίσσουν και ενισχύουν όσο μεγαλώνουν. Επίσης, από τη μελέτη φάνηκε ότι ακόμα και οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και αστυνομικοί δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλύτερα στο να αντιλαμβάνονται τα ψέματά τους.

Mια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Μαγκίλ του Καναδά διαπίστωσε ότι η αντίληψη της εντιμότητας και της απάτης μεταβάλλεται, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Ετσι, τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά τείνουν να κρίνουν μια αλήθεια ή ένα ψέμα με βάση το πώς αυτό επηρεάζει τα ίδια και τους άλλους ανθρώπους. Παρότι εξ απαλών ονύχων τα παιδιά μαθαίνουν ότι η αλήθεια είναι καλή και το ψέμα είναι κακό, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντίληψη των νεότερων παιδιών σχετικά με την αλήθεια και το ψέμα επηρεάζεται από τις διδασκαλίες των γονέων και των δασκάλων. Τα μεγαλύτερα παιδιά φαίνονται να επηρεάζονται και από την άποψη του περιβάλλοντός τους, του κύκλου των συνομηλίκων τους.

Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι θα πρέπει να συζητούν για την ηθική διάσταση της αλήθειας και του ψέματος από τη στιγμή που το παιδί θα κλείσει τα έξι χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή