ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με τους γονείς πρέπει να κοιμούνται τα βρέφη

me-toys-goneis-prepei-na-koimoyntai-ta-vrefi-2157396

Τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, τα νεογνά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο υπνοδωμάτιο με τους γονείς τους αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, αναφέρει νέα μελέτη της αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται στην κούνια τους μέσα στο υπνοδωμάτιο των γονιών και ποτέ σε μαλακές επιφάνειες όπως είναι οι πολυθρόνες ή οι καναπέδες. Στόχος των επιστημονικών συστάσεων είναι ο περιορισμός του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) ή άλλων αιτίων θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως είναι η ασφυξία.

«Το φαινόμενο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εξακολουθεί να μην έχει εξηγηθεί πλήρως αλλά έχουμε κάποιες θεωρίες» επισημαίνει η δρ Λόρι Φέλντμαν – Ουίντερ, συντάκτις της τελευταίας έκθεσης και μέλος της Ομάδας Δράσης κατά του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ανάμεσα στις θεωρίες είναι ότι ο εγκέφαλος του βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να ελέγχει την αναπνοή σε ένα περιβάλλον που μπορεί να υποβοηθά την ασφυξία, ενώ δεν αποκλείεται κάποια βρέφη να είναι πιο επιρρεπή λόγω των γονιδίων τους ή λόγω κάποιων φυσικών χαρακτηριστικών. Η έκθεση αναφέρει ότι η συνύπαρξη του μωρού στο υπνοδωμάτιο των γονιών περιορίζει κατά 50% τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ενώ διευκολύνει και τον θηλασμό, ένα παράγοντα που από μόνος του μειώνει τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από SIDS και άλλα αίτια που έχουν σχέση με τον ύπνο 3.500 βρέφη κάθε χρόνο.