Ογκοι ωοθηκών μπορούν να εντοπισθούν εγκαίρως

Ογκοι ωοθηκών μπορούν να εντοπισθούν εγκαίρως

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία απλή αιματολογική εξέταση που θα πραγματοποιείται ανά τετράμηνο μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, να εντοπίζουν τους όγκους νωρίς, λένε οι ειδικοί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία προληπτική εξέταση για το νόσημα και για αυτό η συνήθης σύσταση στις γυναίκες που ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι να αφαιρέσουν τις ωοθήκες και τις φαλοπιανές σάλπιγγες.

Οπως αναφέρει μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology και που πραγματοποιήθηκε σε 4.348 γυναίκες, ο έγκαιρος εντοπισμός των καρκίνων βοήθησε στην πληρέστερη ίασή τους. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν είναι βέβαιο ότι η τακτική δειγματοληπτική εξέταση θα βοηθήσει στη διάσωση περισσότερων ζωών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ανά εκατό γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η μελέτη, ωστόσο, επικεντρώθηκε στις γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 42 κέντρα σε ολόκληρη τη Βρετανία, κατέγραψε τα επίπεδα ενός χημικού που ονομάζεται CA125 στο αίμα των γυναικών. Τρεις φορές τον χρόνο οι γιατροί έλεγχαν αν τα επίπεδα του χημικού, που παράγεται από τις ωοθήκες των γυναικών, παρουσίαζαν αύξηση, ένδειξη της εμφάνισης καρκίνου. Επίσης οι γυναίκες υποβάλλονταν σε απεικονιστικές εξετάσεις αλλά και σε εγχείρηση αν εθεωρείτο πιθανή η εμφάνιση καρκίνου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανιχνεύθηκαν 19 καρκίνοι, όλοι σε πρώιμο στάδιο. Την επόμενη πενταετία διαγνώστηκαν ακόμη 18 καρκίνοι, αλλά μόνον ο ένας ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή