ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύνδεση εγκεφάλου και μυών με ηλεκτρόδια

syndesi-egkefaloy-kai-myon-me-ilektrodia-2182632

Μία δεκαετία πέρασε από τη στιγμή που το δυστύχημα άφησε παράλυτο τον Αμερικανό Μπιλ Κόσεβαρ αλλά σήμερα μπορεί και τρέφεται μόνος. Η πρωτοποριακή αυτή εξέλιξη βασίζεται σε μία πρόσθεση που μπορεί να επουλώσει τον τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό χρησιμοποιώντας σύρματα, ηλεκτρόδια και λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή που αποκαθιστά τον κομμένο δεσμό ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μυς.

Αντικείμενο της μελέτης, ο 56χρονος Μπιλ Κόσεβαρ που διαθέτει δύο ομάδες ηλεκτροδίων εμφυτευμένες στον εγκέφαλό του προκειμένου να διαβάζουν τα εγκεφαλικά του σήματα τα οποία στη συνέχεια αποκωδικοποιούνται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι μύες του δέχονται τις εντολές από ηλεκτρόδια στον βραχίονά του. Επειτα από δέκα χρόνια απόλυτης ακινησίας η εξέλιξη επέτρεψε στον Κόσεβαρ να πιει καφέ, να ξύσει τη μύτη του και να φάει πουρέ σε εργαστηριακά πειράματα. Ο ασθενής έχει εμφυτευμένες δύο συστοιχίες ηλεκτροδίων, που καθεμία τους δεν είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από μία ασπιρίνη, στο κεφάλι προκειμένου να διαβάζουν τα σήματα του εγκεφάλου του, τα οποία αποκωδικοπιούνται από έναν κομπιούτερ.

Στη συνέχεια οι μύες του δέχονται τα σήματά τους από τα ηλεκτρόδια στον βραχίονα του. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet. Παρότι σήμερα το προσθετικό μέλος παραμένει πειραματικό, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η εργασία τους θα επιτρέψει μελλοντικά σε ανθρώπους με αυτές τις ανάγκες να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές ασχολίες.