ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επίτιμος διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ αναγορεύεται ο καθηγητής Τόμας Γουόλς

epitimos-didaktoras-toy-iatrikoy-tmimatos-toy-apth-anagoreyetai-o-kathigitis-tomas-goyols-2186068

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ αναγορεύεται ο καθηγητής Παθολογίας, Παιδιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και Διευθυντής του Προγράμματος Λοιμώξεων στην Ογκολογία/Μεταμοσχεύσεις, στο Weill Cornell University Medical Center της Νέας Υόρκης, Τόμας Γουόλς

(Thomas J. Walsh). Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Walsh είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έχει εξειδικευτεί στη λοιμωξιολογία, αντιμικροβιακή φαρμακολογία, ιατρική μυκητολογία, παθολογική ανατομία και ογκολογία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στο Πανεπιστήμιο του Maryland και στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Κατά την 23χρονη θητεία του στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στη Μπεθέστα του Μέριλαντ διηύθυνε το Τμήμα Ανοσοκατεσταλμένων Ξενιστών στην Πτέρυγα Παιδιατρικής Ογκολογίας, όπου ανέπτυξε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα εργαστηριακής και κλινικής μεταφραστικής έρευνας αφιερωμένο στην ανοσοφαρμακολογία, μοριακή ανίχνευση και φαρμακοθεραπευτική διηθητικών μυκητιάσεων σε παιδιά και ενήλικες με καρκίνο ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφιερωμένο στην υπηρεσία του δημοσίου, ο κ Walsh κλήθηκε να ιδρύσει και να διευθύνει το Πρόγραμμα Λοιμώξεων στις Μεταμοσχεύσεις και την Ογκολογία του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell, όπου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με πολυανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις σε ένα ευρύτερο φάσμα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Στον τομέα της αντιμυκητιακής φαρμακολογίας και πειραματικής θεραπευτικής, ο κ Walsh και η ομάδα του ερεύνησαν μεθοδικά τις φαρμακολογικές ιδιότητες, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όλων των κύριων κατηγοριών αντιμυκητιακών παραγόντων. Ο κ. Walsh ήταν ο πρώτος που οργάνωσε ομάδα συνεργασίας (consortium) διαφόρων παιδιατρικών ιδρυμάτων, η οποία έχει μελετήσει συστηματικά, τα τελευταία 27 χρόνια, τη φαρμακοκινητική όλων των κύριων αντιμυκητιακών παραγόντων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή παιδιατρικών λοιμώξεων.

Ο κ. Walsh και ο Έλληνας συνάδελφός του Εμμανουήλ Ροηλίδης έθεσαν σημαντικές βάσεις στην κατανόηση του ρόλου της ανοσοφαρμακολογίας των κυτοκινών, στην ανοσοενίσχυση της έμφυτης άμυνας του ξενιστή και τη σχέση τους με τα αντιμυκητιακά φάρμακα. Αυτός ο τομέας είναι κριτικής σημασίας για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας της αντιμυκητιακής χημειοθεραπείας, αφού η θεραπευτική επιτυχία καθορίζεται συχνά από την απάντηση του ξενιστή.Έχουν διαλευκάνει και τεκμηριώσει τη λειτουργική βιολογία μεγάλου αριθμού ανοσολογικών παραγόντων στην τροποποίηση της έμφυτης ανοσιακής απάντησης του ξενιστή, έναντι μεγάλου αριθμού κλινικά σημαντικών μυκήτων.

Επεκτείνοντας περαιτέρω την κατανόηση των μηχανισμών των αντιμυκητιακών παραγόντων σε ανοσοβιολογικά συστήματα, έχουν διεξάγει εκτεταμένες μελέτες της ανοσοφαρμακολογίας της έμφυτης άμυνας του ξενιστή, έναντι βιομεμβρανών Candida και Pseudomonas και της μεταβολομικής, για την κατανόηση των επιδράσεων των αντιμυκητιακών παραγόντων στο μεταβολισμό της Candida spp. σε φάση πλανκτονικών κυττάρων ή βιομεμβρανών.

Ο κ Walsh έχει προσκληθεί να καθοδηγήσει την αντιμυκητιακή θεραπεία ασθενών σε πάνω από 200 ιδρύματα ανά τον κόσμο. Έχει βελτιώσει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής χιλιάδων ασθενών με θανατηφόρες μυκητιάσεις, για τους οποίους η θετική έκβαση της λοίμωξης μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στη βαθιά γνώση, κριτική ικανότητα και τεράστια εμπειρία του στο να μεταφέρει τις σημαντικότερες ανακαλύψεις, από το εργαστήριο στο κρεβάτι του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση της επιστήμης αλλά και στο να σωθούν οι ζωές πολλών ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, σε όλο τον κόσμο.