Πριν από 9.400 χρόνια καλλιεργούσαν ρύζι στην Κίνα

Πριν από 9.400 χρόνια καλλιεργούσαν ρύζι στην Κίνα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ιχνη ρυζιού ηλικίας 9.400 ετών εντόπισε ομάδα ερευνητών στην επαρχία Ζεγιάνγκ στην Κίνα. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες περιγράφουν πού ακριβώς βρήκαν το αρχαίο ρύζι, πώς το χρονολόγησαν και ποια είναι τα συμπεράσματά τους.

Διάφορες ερευνητικές ομάδες από πολλές χώρες της Ασίας διατείνονταν μέχρι σήμερα ότι βρήκαν ενδείξεις της αρχαιότερης καλλιέργειας ρυζιού ως πηγής βρώσης.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίπτονται, καθώς η Κίνα όντως εντόπισε τα παλαιότερα δείγματα καλλιέργειας ρυζιού. Οι επιστήμονες εργάστηκαν σε μια ανασκαφή κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ, όπου η σκαπάνη είχε αποκαλύψει αρχαία αγγεία. Η ομάδα βρήκε φυτόλιθους, φυτικά κατάλοιπα τα οποία διασώζονται σε μικροσκοπική μορφή και είναι ορατά μόνο στο μικροσκόπιο. Καθώς οι φυτόλιθοι περιέχουν ποσότητες οργανικού άνθρακα, κατέστη δυνατό να υπολογισθεί με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα ότι οι συγκεκριμένοι έχουν ηλικία 9.400 και 9.000 ετών.

Η Κίνα θεωρείται η «πατρίδα» του ρυζιού. Μετά τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η καλλιέργεια του ρυζιού πιθανώς άρχισε στον Κάτω Γιανγκτσέ στην αρχή της Ολοκαίνου εποχής, μετά το λιώσιμο των πάγων. Στο παρελθόν βρέθηκαν στην Κίνα ακόμη παλαιότεροι φυτόλιθοι ρυζιού, που χρονολογούνται έως προ 12.000 ετών, όμως πιθανότατα προέρχονται από άγρια και όχι από καλλιεργημένα φυτά ρυζιού.

Σήμερα πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί το ρύζι βασικό συστατικό της διατροφής του. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιανπίνγκ Ζανγκ του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο στις αρχές του 2000. Ταχύτατα βρήκαν ενδείξεις μιας δίαιτας στην οποία κυριαρχούσε το ρύζι. Κόκκοι ρυζιού μέσα σε θραύσματα αγγείων και λίθινα εργαλεία, τα οποία έμοιαζαν να χρησιμοποιούνται για άλεσμα.

Η κινεζική επιστημονική ομάδα καθάρισε τους φυτόλιθους από τη λάσπη, τους έπλυνε και τους θέρμανε μέχρις ότου αποκτήσει μια άσπρη σκόνη από καθαρό φυτόλιθο για να τη δοκιμάσουν ακολούθως με τη χρήση άνθρακα.

Οι φυτόλιθοι πρόσθεσαν νέα στοιχεία στις ενδείξεις ότι η περιοχή ήταν η πρώτη όπου καλλιεργήθηκε ρύζι, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα. Υπάρχουν όμως συζητήσεις για το κατά πόσον είναι η μοναδική φορά που το ρύζι καλλιεργήθηκε.

Γενετικά στοιχεία συντείνουν στην άποψη ότι έχουν υπάρξει μία, δύο ίσως και τρεις διαφορετικές μορφές καλλιέργειας ρυζιού μέσα στον χρόνο στη Νοτιοανατολική Ασία. Μπορεί η ιστορία του ρυζιού να ξεκίνησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή